Connect with us

Kultúra

Knihy sa skrývajú aj v uliciach Piešťan a čakajú na vás

Published

on

Reklama

Zatiaľ síce knihy nedostali nohy, aby mohli utekať, no aj tak sa „rozutekali“ po Slovensku. Vďaka knihobežníkom a knihobežníčkam neminuli ani Piešťany. Dnes, pol roka od počiatku projektu Knihobežník už viac ako 1000 kníh cestuje Slovenskom. Prvé knihy svetu prepožičal realizátor, kníhkupectvo Martinus, ktoré svetovú myšlienku putovných kníh dotiahlo do našich končín. Vďaka týmto ľudom – knihobežníkom si každá kniha môže prežiť dobrodružstvo, iné ako to zapísané na jej stránkach, a každý z nás môže byť nachvíľu jej hrdinom.

[singlepic id=9040 w=320 h=240 float=left]Či už ste nadšený či rekreačný čitateľ, alebo čítate len noviny. Knihobežník môže byť pre vás cestou podeliť sa so svetom o príbeh skrytý vo vašej obľúbenej knihe. Alebo môžete dať knihe, ktorá vás nezaujala šancu nájsť si čitateľa, ktorý ju ocení, či jednoducho pretriediť knižnicu a spraviť miesto na nové úlovky. Nové aj staršie knihy, dokonca tie najstaršie ešte po prarodičoch si môžu nájsť miesto v projekte Knihobežník. Mnohé sa už tajne skrývajú v rôznych zákutiach Piešťan, prišli z diaľok, okolia, ale aj Piešťanci už prispeli. Celý zmysel projektu je zakotvený v hľadaní, prenášaní a ukrývaní kníh po svete, čím sa píše jej a váš nový príbeh…

Reklama

[singlepic id=9042 w=320 h=240 float=right]Na začiatku projektu bolo asi 500 kníh, každá dostala svoje identifikačné číslo a je riadne označená nálepkami, ktoré vám hneď napovedia, že ste nenašli len akúsi odhodenú knihu. Tak začína dobrodružstvo každej knihy, identifikačným číslom a nálepkami. Takže ak vám už na myseľ prišli nejaké vaše knihy, potenciálny cestovatelia, tieto potrebnosti získate na stránke projektu www.knihobeznik.sk.

[singlepic id=9047 w=320 h=240 float=left]Všetko si môžete objednať bezplatne a po doručení podľa jednoduchého návodu knihy pripravíte, zaregistrujete a umiestnite kamkoľvek. Potom už je na osude, kto knihu náhodne nájde alebo si pre ňu cielene príde. Ale nič sa nenecháva na náhodu, na stránkach knihobežníka môžete kedykoľvek prehľadávať mapu sveta na ktorej je presne vyznačené umiestnenie každej jednej knihy. Ak nájdete knihu vo svojom okolí, nech sa páči, asi čaká práve na vás. Môžete si pre ňu smelo prísť a pustiť sa do čítania na ktorého konci samozrejme knihu čaká nové miesto, ktoré jej určíte a čakanie na ďalšieho čitateľa. Taký je knihobežnícky život !

Reklama

[singlepic id=9049 w=320 h=240 float=right]Takýto život sa niekedy končí aj „stratením“, väčšinou niekto knihu nájde a nechá si ju, nedostane sa tak už k iným ľudom ani neprecestuje Ameriku či Afriku ako iné knihy, ale je to jej vlastný príbeh, ktorý knihobežníci započali a sledovali s radosťou. Knihobežník toho ponúka veľa, zábavu, oddych (pri knihe samozrejme), nové knihobežnícke kontakty, výmenu názorov či odporúčaní.

Odhaliť viac môžete hneď, stačí isť prstom po mape

Autor: Nikoleta Kováčová Foto: Nikoleta Kováčová a Henry Harcsa

[nggallery id=399]

Populárne články