Connect with us

Kultúra

Kňažko v sebe nosí mnohé jazvy

Published

on

Reklama

Prečo sa stala z revolucionára tvár jednej reklamy a z ministra kultúry riaditeľ komerčnej televízie? Aj na túto divácku otázku odpovedal 27. apríla herec Milan Kňažko. Do Kursalonu prišiel prezentovať knihu Nosím v sebe mnohé jazvy. Tvoria ju odpovede na otázky, ktoré mu kládol Ján Štrasser. Ten do Piešťan zavítal tiež. Besedu s čitateľmi moderovala Zuzana Belková.

[singlepic id=12859 w=320 h=240 float=right]„Keď som zistil ako to je v politike, tak som odišiel. Nakoniec to je aj v tej knižke. Vrátil som sa k divadlu, nemyslím si, že som znehodnotil nejaký symbol. Symboly patria do istej situácie a do istej doby, aj to sa dnes istým spôsobom relativizuje,“ odpovedal divákovi Kňažko.

Reklama

Predtým vysvetľoval aj to, prečo sa kniha volá Nosím v sebe mnohé jazvy: „Myslím, že keď je tento názov vytrhnutý z kontextu pôsobí trochu pateticky. Ja by som vybral iný. Tento názov vybral Jano. Je pravda, že som to v istej konkrétnej súvislosti povedal. Hovoril som o situácii, ktorá začala novembrom. Pôsobil som vo VPN a neskôr z neho odišiel, to vyznelo dosť konfliktne. Potom som spoluzakladal HZDS, to pôsobilo opäť konfliktne, potom som odišiel z HZDS s dosť silným buchnutím dverí a robil som všetko preto, aby sa isté veci zmenili… Chcel som tým povedať, že som poznačený týmito konfliktami. Toto sú tie jazvy, o ktorých hovorím.“ Aby diskusiu odľahčil spomenul historku, keď ho po odchode z HZDS stretla staršia pani a povedala: „Milánko náš zlatý… (potom si spomenula, že už som inde) …ty sviňa jedna!“

[singlepic id=12845 w=320 h=240 float=left]Ján Štrasser dodal, že prvú jazvu spravil šesťtýždňovému Kňažkovi jeho starší brat, keď ho udrel po tvári polenom. „Tým názvom sme chceli povedať to, že život Milana Kňažka je trochu ako život grófa Monte Christa, ak by som to veľmi nadsadil, a to detstvo je niečo medzi Oliverom Twistom a Čenkovej deťmi,“ vysvetlil výber názvu Ján Štrasser.

Reklama

Podľa neho je kniha veľmi otvorená a úprimná. „Inak by to nemalo zmysel. Nie je to rozhovor do novín, ten zmizne, ale kniha zostáva. Sú to trochu také pamäti, ale nie podstavec pre tvoju sochu. Je to partnerský rozhovor, kde sa čitateľ dozvie viac, než z ilustrovaných časopisov,“ uzavrel autor.

[nggallery id=679]

Text a foto: mac

Populárne články