Connect with us

Kultúra

Kaštieľ Moravany hľadá historické fotografie, víťaz dostane odmenu

Published

on

Reklama

Kaštieľ v Moravanoch nad Váhom v súčasnosti rekonštruuje občianske združenie, za ktorým stoja noví majitelia kultúrnej pamiatky. Na sociálnej sieti už po druhý rok zverejnili výzvu, aby im ľudia posielali historické fotografie kaštieľa. Fotka, ktorá dostane najviac „lajkov“, vyhrá fľašu vína s logom kaštieľa. Zverejnili tiež číslo účtu na obnovu a záchranu tohto jedinečného architektonického objektu.

Reklama

„Ak máte historické fotografie Kaštieľa v Moravanoch nad Váhom, o ktoré sa chcete podeliť, pošlite nám ich a radi ich uverejníme. Najlepšia fotka vyhráva fľašu vína od @FEDOR MALÍK & SYN., nášho dvorného dodávateľa, s logom kaštieľa (na výber Pesecká leánka alebo Petit Sahral),“ uvádzajú zástupcovia občianskeho združenia na facebookovej stránke Kaštieľ Moravany. Zároveň informujú všetkých, ktorým leží na srdci záchrana a obnova výnimočnej kultúrnej pamiatky, že môžu prispieť ľubovoľnou sumou na bankový účet Kaštieľa Moravany o. z.: SK90 0200 0000 0039 1701 9153.

Renesančný kaštieľ zo 16. storočia patrí v rámci Slovenska k stavebným klenotom vidieckej šľachtickej architektúry. Priestory kaštieľa vlastnil v 90-tych rokoch Fond slovenských výtvarných umelcov, neskôr sa dostal do súkromných rúk a poslednými majiteľmi boli Slovinci. O svoj majetok však nejavili záujem, neplatili dane, energie ani úver, ktorý si vzali na jeho rekonštrukciu. Objekt trpel i nájazdmi zlodejov a vandalov, ktorí po sebe zanechali obrovskú spúšť.

Reklama

Súčasní vlastníci Petra a Róbert Vydrovci chcú docieliť, aby sa podobne ako v minulosti stal priestorom, ktorý budú využívať umelci. Zorganizovali už niekoľko úspešných podujatí ako napríklad prezentáciu kolekcie architektonických diel Slovenská architektúra 1995 – 2015 a expozície Cena Dušana Jurkoviča 2017, podujatie ARTROOMS MORAVANY 2019 & Festival Hradby Samoty 2019 či výstavu Artrooms 2020.

-red- Ilustr. foto: FB Kaštieľ Moravany

Populárne články