Connect with us

Kultúra

Jožinko Piešťanca Jozefa Babušeka ožije na Artfilme

Published

on

Reklama

Desať príbehov nezbedného chlapca známeho z časopisu Roháč sa dostalo na filmové plátno. V slávnostnej premiére ich uvedú 21. júna na Art Film Feste v Trenčianskych Tepliciach.

[singlepic id=6324 w=320 h=240 float=right]Autorom komiksových stripov o Jožinkovi je Piešťanec Jozef Babušek, ktorý musel toto dielo v tvoriť pod pseudonymom Jozef Schek. Jožinko zabával deti aj dospelých v Roháči od roku 1965 do roku 1988.

Reklama

Neskôr sa tohto komiksu chytila skupina jeho priaznivcov, tzv. babuškológov, ktorí vydali veľkú zbierku všetkých príbehov šibalského Jožinka, kalendár aj knihu Život a dielo Jozefa Scheka. Kornel Főldvári, František Jablonovský, Tomáš Janovic a Miroslav Cipár by nemali chýbať ani pri slávnostnom uvedení filmovej verzie komiksu.

Tá vznikla pod režijným vedením Iva Hejcmana. Tvorí ju desať krátkych, iba 12 sekundových príbehov. „Keďže Jozef Babušek patril medzi najnadanejších komixových kresliarov, jeho príbehy zobrazené v štyroch, piatich obrázkoch sú hotovým dielom s vyriešenými charaktermi postáv, s vyriešenou scénografiou, v presne zobrazenom priestore, s pocitovými prvkami, až detailne zachytenými doplnkami, štúdiami osôb a postáv, čiže hotové animované dielo, ktoré sa potrebuje už len pohnúť. A tak sa štvorobrázkové až päťobrázkové stripy pohli,“ píše sa v sprievodnom festivalovom texte k filmu Jožinko v pohybe.

Reklama

Art Film Fest uvedie toto nezvyčajné dielo v 21. júna o 16.00 h v Kúpeľnej dvorane. Na slávnostnú premiéru príde z Piešťan okrem babuškológov aj Jozef Schek Babušek.

Text: M. Palkovič Foto: T. Hudcovič

Populárne články