Connect with us

Kultúra

Jozef Dodo Šošoka zomrel pred desiatimi rokmi, spomienka sa uskutoční v piatok

Published

on

Reklama

Dnes si pripomíname desiate výročie úmrtia (21. novembra 2008) špičkového jazzmana, ale i propagátora hudby a umenia, Jozefa Doda Šošoku. Bubeník po svojom usadení sa v Piešťanoch vdýchol džezu v meste novú silu a energiu, výsledkom čoho bol vznik džezového festivalu, ktorý sa konal po prvý raz v roku 2005.

Na Jozefa Doda Šošoku si spomenuli hudobníci v Bratislave 14. novembra. V Piešťanoch sa chystá Hommage to Dodo Šošoka v piatok 23. novembra o 19:30 h v La Musica, ktorá je pokračovateľom aktivít Art Jazz Gallery, ktorú uznávaný hudobník založil.

Reklama

J. Šošoka sa narodil sa 16. marca 1943 v Hronských Kosihoch. Vyštudoval pedagogickú fakultu v Nitre a Berklee College of Music v Bostone. Bol členom Pražského džezového kvarteta, zakladateľom a lídrom Slovenského jazzového kvarteta.

Za svoj prínos umeniu získal mnoho ocenení – americkú cenu Leo Danihelsa za hudbu, ceny za celoživotné dielo, propagáciu džezu doma i v zahraničí a za vernosť džezu udelenej Slovenským hudobným fondom. V roku 2003 pri príležitosti 60. narodenín získal Cenu primátora Piešťan za jeho prínos k rozvoju hudobného života v meste, v oblasti propagácie kultúry a v roku 2005 mu bola udelená Cena primátora mesta Piešťany – kultúrna osobnosť.

Reklama

-red- Foto: PIC

Populárne články