Connect with us

Kultúra

Jiří Načeradský predvedie veľkorozmerné OBRAZY – OBRY

Published

on

Reklama

Galéria Fontána bude v utorok 19. decembra dejiskom slávnostnej vernisáže výstavy veľkorozmerných obrazov Jiřího Načeradského, nesúcej názov OBRAZY – OBRY. Diela zo svojej zbierky zapožičal Ivan Melicherčík, návštevníci ich budú môcť vzhliadnuť 29. Podujatie je naplánované na 17.30 hodinu a expozícia bude prístupná do 28. januára. Okrem toho je možné vo foyeri KSC Fontána vidieť výstavu Marta Földošová – SME AKO VY, ktorá prináša veľkoformátové fotografie detí s Downovým syndrómom.

„Vari so žiadnym maliarom som sa počas mojej, viac ako štyri desaťročia trvajúcej zberateľskej anabázy, natoľko nestotožnil s tvorbou, štýlom, naturelom i nazeraním na svet, ako s legendou českej výtvarnej scény Jiřím Načeradským,“ napísal bratislavský novinár a zberateľ Ivan Melicherčík v monografii NAČERADSKÝ.

Reklama

Zberateľovi bol blízky jeho maliarsky temperament a kresliarska razancia, výbušnosť, štylistická výnimočnosť, odvaha na plátne i v živote. Roky s rešpektom obdivoval Načeradského tvorbu, v ktorej dominuje často groteskne deformovaná ľudská figúra, až sarkastická erotika, ale i hmyzí upír – samička modlivky, ktorej predátorskú povahu zabudoval maliar vo svojej tvorbe do vzťahov medzi ženou.

Niet divu, že Melicherčík začal zbierať Načeradského programovo. Pre zberateľa bol totiž Načeradského opus nekompromisným zrkadlom, ktoré odvážny a dynamický maliar plný noblesy, dôvtipu a nadsázky nastavoval svetu. Bol to zámer otvorený, drsný, znepokojivý, bezohľadný, ba až agresívny. V jeho diele bola zakódovaná elementárna podstata života bez cukru, dekorácie a kozmetických prísad. Načeradského obrazy jednoducho voňajú človečinou.

Reklama

Jiří Načeradský (1939 – 2014) osobitne rád maľoval veľkorozmerné plátna. Úsmevne im vravieval OBRY. Pri ich maľovaní pociťoval silnejší pocit slobody, ako pri menších olejoch, ktoré si žiadali viac zodpovednosti, precíznosti.

„Pri veľkých formátoch ho nič nezväzovalo, šľahal hrubými štetcami po plátne, nedbal na precíznosť detailov, pracoval sebavedome, razantne, uvoľnenejšie, slobodne ako letiaci kondor s obrovským rozpätím krídiel. A ja som si najmä preto obľúbil jeho OBRY …,“ vysvetľuje Melicherčík slabosť pre Načeradského veľkoformátové obrazy.

Vo svojej zbierke ich má dovedna 43, z ktorých niektoré majú aj viac ako dva a pol metra. Žiaľ iba 29 z nich sa vošlo do priestorov piešťanskej Galérie Fontána, kde je inštalovaná výstava OBRAZY – OBRY (veľkorozmerné obrazy zo zbierky Ivana Melicherčíka). Všetky sú však publikované vo veľkom výpravnom katalógu, ktorý k výstave vyšiel.

-TS Mestské kultúrne stredisko mesta Piešťany-

Populárne články