Connect with us

Kultúra

Je tu jar, v sobotu vynesieme Morenu, zapláva si v Sĺňave

Published

on

Reklama

Zima už nemá šancu. Členovia folkltórneho súboru Žito pri Hotelovej Akadémii Ľudovíta Wintera v sobotu 22. marca vynesú Morenu, ktorá ju symbolizuje. Sprievod odkazujúci na tradície našich predkov začína o 14.00 h v komunitnom centre ŽiWell (bývalý Leierov dvor). Pokračovať bude cez mesto aj s hudbou folklórneho súboru Máj a potom po vale popri Sĺňave až na Dino. Tam všetkých účastníkov čaká pohostenie a veselica za symbolické 3 eurá.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=47Wx6zVwMkg[/youtube]

Reklama

Ľudové zvyky spojené s vynášaním Moreny sa v našom regióne spájajú s dievčenským spevom a tancom. Podľa tradície dievčatá prešli so slamenou bábou cez dedinu. Na záver jej putovania ju vyzliekli zo šiat, podpálili a hodili do vody. Bola to rozlúčka so zimou, za ktorou nasledovalo privítanie Letečka – zelenej halúzky ozdobenej farebnými stužkami a výduškami, ktorá je znakom prebúdzajúceho sa života a predstavuje blížiacu sa jar.

REKLAMA

Reklama

Banner_skriabanie

Vlani sa zima dlho nechcela vzdať a aj v Piešťanoch snežilo ešte na Veľkú noc. Morena vtedy dokázala svoju odolnosť aj vo Vrbovom. Bratom Jobusovcom sa ju nepodarilo zničiť ani v drviči konárov. Tento rok však zima nemala takú silu. Jar prišla ešte skôr ako ľudia stihli vyniesť Morenu.

[youtube]http://youtu.be/ck1gMQsfDns[/youtube]

1969214_257518424431217_458318687_n[1]

(inf)

Populárne články