Connect with us

Kultúra

J. Svěrák: Kuky nemá ráno kruhy pod očami

Published

on

Reklama

Do Piešťan v týchto dňoch kuriérske služby prinášajú viac ako sto filmov. Vo štvrtok 9. septembra odštartoval úvodným večerom filmový festival Cinematik, ktorý si nepotrpí na červené koberce a na „naškrobených“ hostí a atmosféru. V tomto duchu sa zachoval aj minister kultúry, ktorý na pódiu pred zaplnenou sálou Domu umenia zložil kravatu z krku a otvoril festival konaný pod jeho záštitou.

[singlepic id=3768 w=320 h=240 float=left]Úvod ako od režiséra Christopha Barratiera vniesol do sály Domu umenia atmosféru starých, takmer noir filmov. Piaty ročník, ktorý potrvá do 15. septembra, otvorili tóny šansónov. Medzinárodný filmový festival Cinematik je podujatie, oslovujúce široké spektrum ľudí, slovami primátora mesta Piešťany Rema Cicutta: „Všetkých, ktorí sa cítia byť mladými nielen vekom.“ Úvodný ceremoniál je v plnom prúde. Na pódium vystupuje minister kultúry Daniel Krajcer a po pár úvodných slovách si rozväzuje a dáva dolu kravatu. Slávnostne otvára festival a svojim gestom podporuje uvoľnenú atmosféru večera. Cinematik 2010 začína. Sedadlá pre divákov v Dome umenia zaplnené do posledného miesta,  na pódiu režisér Jan Svěrák spoločne s autorom hudby Michalom Novinskim a hlavným hrdinom Kukym v životnej veľkosti. Červeného medvedíka vytiahol režisér z vrecka a predstavil s úsmevom: „Večer ho dáte do krabičky, ráno ho tam nájdete, v noci nepije ako iný herci, takže ráno nemá kruhy pod očami a neodvráva. Počas natáčania som ale zistil, že to má i svoje nevýhody, ako napríklad, bez pomoci bábkoherca sa ani len [singlepic id=3769 w=320 h=240 float=right]nepoškriabe na tvári, neurobí krok, aby ho nedržali traja, jeden za hlavu, jeden za telíčko a ďalší za nožičky.“ Z pôvodných tridsiatich šiestich natáčacích dní sa tak razom stalo sto a film sa netočil tri mesiace, ale celý rok.

Reklama

Ak ste sa premietania nezúčastnili, premeškali ste jedinečnú šancu vidieť Kukyho na slovenskom filmovom plátne. Film do slovenských kín distribuovaný nebude, pretože už v novembri vychádza na DVD. Táto správa nepotešila ani čestnú riaditeľku filmového festivalu Božidaru Turzonovovú, ktorá by rada na premietanie zobrala vnúčatá.

[singlepic id=3796 w=320 h=240 float=left]Hlavným hrdinom filmu mal byť pôvodne pes, no Jan sa nakoniec rozhodol pre plyšového medvedíka. „Predtým ako išiel syn do školy, zabával sa každé ráno pod perinou s plyšovými hračkami. Ja som ešte spal, manželka odokryla deku, pustila syna a hrali sa hru na zvieratá v zime. Plyšáky sú vonku a trvá asi hodinu, kým sa všetky dostanú do teplej nory. Vymýšľal som príbeh a tento moment bol pre mňa podnetom,“ hovorí Jan Svěrák. Meno hlavného hrdinu a samotná inšpirácia pochádzajú od dcéry produkčnej filmu. Ako päťročná vlastnila žltého psíka  menom Kuky a s ním zažívala rôzne príhody. „Raz ho zabudli na chalupe. Tak strašne za ním plakala, že sa rodičia museli ospravedlniť v práci a v polovici týždňa sa na chalupu vrátiť. Vtedy som si uvedomil, že deti sú na svoje hračky skutočne naviazané. Myslia si, že sú živé, potrebujú jesť a v noci sa budú samé báť. Kuky je postava, ktorá sa za nás pozerá vo svete fantázie,“ vysvetľuje Jan. Z medvedíkovej farby si [singlepic id=3799 w=320 h=240 float=right]vo filme mnohokrát ostatné postavy uťahujú, no v skutočnosti je červený, nie ružový. „Kedysi bol červený, ale praním vybledol. To ale neznamená, že mu budeme hovoriť ružový,“ obhajuje Kukyho režisér. Tým, že veľa pracuje nezostáva mu na syna toľko času, koľko by sám chcel. „Film bol ideálnou príležitosťou ako niekoľko týždňov stráviť spoločne. Najskôr plakal, že hrať nechce, ale o rok názor zmenil, aby sme mohli byť spolu.“ Otec Zdeněk Svěrák sa na tvorbe scenáru nepodieľal, pretože v súčasnosti sa zameral na krátke poviedky a scenáre na neurčitý čas odložil. „ Vo filme nahovoril Kapitána von Hergota. Zo začiatku proti menu postavy protestoval. Tvrdil, že uráža kresťanov. Nakoniec však postavu hral a uznal, že meno postavičky vyvoláva v deťoch úsmev,“ dodal na záver Jan Svěrák.

Reklama

Autor: Tatiana Michalková   Foto: hug(o)photo agency – Tomáš Hudcovič

[nggallery id=132]

Populárne články