Connect with us

Kultúra

Hubina oslávila jubileum Majálesom

Published

on

Reklama

Pestrý festival odštartoval v sobotu 4. mája Behom okolo Skalky, ale ešte večer predtým sa premietal film Pásla kone na betóne natáčaný na miestnom ihrisku. To sa stalo dejiskom hlavných osláv 660. výročia prvej písomnej zmienky.

[singlepic id=42599 w=520 h=340 float=center]

Reklama

 

Ich súčasťou bolo vystúpenie folklórnych súborov (Modrovanky – Krojovanky, FS pri Hotelovej akadémii Ľudovíta Wintera, Trnafčan, Podhoranka), ale aj premiéra piešťanskej folk-rockovej kapely Slniečko, ktorá vo svojej takmer 30-ročnej histórii v Hubine nikdy nehrala.

Reklama

Priestor dostali aj ľudové tradície ako stavanie mája a varenie „hubinskej kašš“. Program doplnili ukážkami dobových súbojov rytieri z hradu Tematín. Deti sa mohli voziť na koni alebo kŕmiť zvieratá z farmy Bylinka. Vrcholom večera bolo zapálenie vatry.

Obec Hubina sa v písomných správach objavuje po prvýkrát v roku 1353. Vtedy patrila pod panstvo hradu Tematín. Jeho vlastníkmi boli Kontovci, potom Ujlakyovci a Thurzovci. V roku 1433 daroval uhorský kráľ Ladislav Mikulášovi z Iloku za zásluhy obec Hubinu.

[nggallery id=2279]

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články