Connect with us

Kultúra

Hral s Bocellim aj Moskovskou filharmóniou, 12-ročný huslista sa predstaví v Dome umenia

Published

on

Reklama

Husľový virtuóz Teo Gertler, ktorého volajú Malý Paganini, sa môže hrdiť už mnohými oceneniami. Zahral si sólo napríklad s Moskovskou filharmóniou, Plácidom Domingom alebo s Andreom Bocellim. V piešťanskom Dome umenia na záver 65. ročníka music festivalu Piešťany odohrá so Štátnym komorným orchestrom Žilina koncert pre husle a orchester Camille Saint-Saënsa.

Vynútená kultúrna prestávka spôsobila odklad tradičného music festivalu Piešťany, ktorý sa napriek komplikáciám uskutoční aj tento rok. Milovníci dobrej hudby sa môžu tešiť na kvalitný program, mení sa iba termín. Namiesto úvodu leta sa music festival Piešťany koná v jeho závere.

Reklama

Otvárací koncert podujatia bude tentoraz patriť hlavnému slovenskému symfonickému orchestru. V jeho podaní zaznie v piešťanskom Dome umenia 4. septembra Symfónia č. 9 d mol, Op. 125. Koncert je totiž venovaný 250. výročiu narodenia Ludwiga van Beethovena a slávnostnému otvoreniu  jubilejnej 40 umeleckej sezóne v Dome umenia Piešťany.

V úvode jubilejnej 40. sezóny Domu umenia tak zaznie aj slávna Óda na radosť, ktorá je hymnou Európskej únie, ale v aktuálnom kontexte vyjadruje aj potešenie umelcov a širokej kultúrnej verejnosti z možnosti opäť sa stretávať v koncertných sálach.

Reklama

Ani 65. music festival Piešťany nezačne bez tradičných fanfár z terasy Domu umenia. Zaznejú v podaní Corni di Bratislava.

K doteraz potvrdeným koncertom, ktoré sa v rámci 65. ročníka uskutočnia v Piešťanoch, v Novom Meste nad Váhom aj v Hlohovci, patrí vystúpenie Slovenského komorného orchestra venované 90. výročiu narodenia prof. Bohdana Warchala, zakladajúcej osobnosti SKO a 60. výročiu činnosti orchestra.

Na svoje si prídu aj fanúšikovia umeleckého súboru Lúčnica, ktorý sa v Dome umenia predstaví s programom Slovenský triptych. Ten je inšpirovaný tradičnou kultúrou slovenských pastierov, roľníkov a remeselníkov.

Záver 65. music festivalu Piešťany bude patriť taktiež Hudobným obrázkom v podaní Štátneho komorného orchestra Žilina a Speváckeho zboru Lúčnica pod taktovkou svetoznámeho dirigenta Leoša Svárovského.

 

Zdroj: Dom umenia Piešťany

Populárne články