Connect with us

Kultúra

Hrad Beckov uvidíte na Beckovskom hrade – Hra svetla ponúka výnimočný zážitok

Published

on

Reklama

Takmer štyri roky sa venuje Ľuboš Balažovič z Nového Mesta nad Váhom foteniu hradu Beckov. Súčasťou tohto koníčka je skoré ranné vstávanie, čakanie na podvečerné svetlo, nočný mesiac, hľadanie nových uhlov pohľadu a nekonečné „číhanie“ na tú správnu atmosféru. Za ten čas vznikli stovky fotografií, ktoré vďaka ich zverejňovaniu na fotografických portáloch s celosvetovou pôsobnosťou, propagujú krásu Beckova a regiónu aj ďaleko za hranicami Slovenska. Najlepšie fotografie môžete od 5. júla do konca augusta vidieť na vlastné oči na výstave Hra svetla priamo na Beckovskom hrade.

Rodák z Trnavy žijúci už viac ako dvadsať rokov v Novom Meste nad Váhom najčastejšie fotí prírodu a hrady v okolí Nového Mesta nad Váhom. Jeho prvým projektom boli fotografie Beckovského a Čachtického hradu, neskôr pridal Haluzický kostolík, Holubyho chatu a hrad Tematín. Venuje sa však aj cestovateľskej fotografii, či foteniu kvetov a portrétov.

Reklama

Prvú fotografiu hradu Beckov, ktorú aj zverejnil, urobil  16. novembra 2013. „Mne sa už teraz veľmi nepáči, nie som z nej na „větvy“, ale ukazujem ju ako môj začiatok,“ vysvetľuje autor. Snímka zachytáva pohľad na hrad z juhovýchodnej strany cez cintorín na malom vŕšku. Postupne vášni fotenia hradu a okolia doslova prepadol a využíva na ňu množstvo voľného času. Minulú zimu a jar žiaľ musel zo zdravotných dôvodov pauzovať, avšak dnes sa foteniu opäť venuje naplno.

„Fotografia je spôsob môjho relaxu a postupne prerástla z hobby až do vášne. Najčastejšie a najradšej fotím prírodu a hrady, najmä v okolí môjho bydliska, pretože to mám blízko. Milujem svitania, k tomu patriace skoré vstávanie a napätie, či správne zasvieti to dobré svetlo alebo nie. To ticho, ktoré je ráno na miestach, kam chodím, to je na vyčistenie myšlienok ten najlepší spôsob odpútania sa od bežných starostí,“ vysvetľuje Ľ. Balažovič, ktorý je povolaním architekt.

Reklama

Je neskutočne inšpirujúce pozerať sa na fotky z toho istého miesta, ktoré však so zmenu ročného obdobia, či času snímania, majú vždy inú, jedinečnú atmosféru. Príkladom je pohľad na hrad Beckov cez slivkovú alej v poliach východne od jeho hradieb. 

Výstava Hra svetla, na ktorej si budete môcť pozrieť cez dve desiatky fotografií hradu Beckov priamo na hrade Beckov, začína 5. júla a potrvá do konca prázdnin. Vernisáž sa uskutoční v stredu 5. júla o 14:00 h samozrejme za prítomnosti autora. Všetci ste srdečne vítaní.

-th- Foto: Ľ. Balažovič

 

 

Populárne články