Connect with us

Kultúra

Hotely Slovan a Lipa ukážu v ich plnej nádhere

Published

on

Reklama

Piešťanské kúpeľné hotely Slovan a Lipa v ich plnej kráse a nádhere predstavia vo štvrtok 19. júla o 17:00 h vo výstavných priestoroch Balneologického múzea vo Vile dr. Lisku na Štafánikovej ulici. Múzeum pripravilo výstavu materiálov zo svojich zbierok spojených s tými dvomi niekdajšími pýchami mesta, ktoré momentálne však jazvia jeho tvár.

Hotel Slovan

Hotel Slovan bol slávnostne otvorený v roku 1907. Dal ho postaviť budapeštiansky podnikateľ Adolf Rónai. Chcel konkurovať prosperujúcemu podniku rodiny Winterovcov. Rónai, podľa ktorého sa najprv hotel volal, sa však zadĺžil a luxusná stavba prešla do rúk budovateľov piešťanských kúpeľov.

Reklama

Tí ho premenovali na Royal, pričom do roku 1912, kedy bola dokončená Thermia bol najlepším hotelom v širokom okolí. Mal výťah, elektrické osvetlenie, tančiareň, zimnú záhradu a originálne prepojenie jedálne s vonkajšou terasou. Už vtedy však bolo jeho nevýhodou, že neposkytoval kúpeľné služby. V silnej konkurencii nových kúpeľných hotelov napriek tomu obstál aj po II. svetovej vojne, ale už s novým menom – Slovan.

Ako vyzeral v roku 2011 sa môžete pozrieť tu.

Reklama

Hotel Lipa

Secesná pamiatka z roku 1912 je dielom architektov Böhma a Hegedűsa, ktorí postavili aj hotel Thermia Palace a kúpeľný dom Irma. V medzivojnovom období bola Lipa symbolom kúpeľného luxusu a aj neskôr sa tam konali rôzne spoločenské podujatia. Koncom 80. rokov minulého storočia však začala chátrať a neskôr ju poškodil požiar. Ako vyzerá dnes sa môžete presvedčiť na vlastné oči, pričom pred piatimi rokmi bol stav takýto.

Výstava vo Vile dr. Lisku potrvá do 23. septembra.

-red- Zdroj: Balneologické múzeum Imricha Wintera

Populárne články