Connect with us

Kultúra

Hlavina už o mesiac v predpremiére uvedie Štepkovu hru Ako sme sa hľadali

Published

on

Reklama

Predpremiéra novej inscenácie v repertoári divadla Hlavina z Radošiny „Ako sme sa hľadali“ sa nezadržateľne blíži. Súbor ju odohrá v sobotu 25. novembra v Čachticiach. Inscenáciu uvideli v minulosti Trnavské Divadlo i RND. Hoci predstavenia neboli identické, ich kostrou je stále príbeh o hľadaní nevernej ženy, ktorá utiekla manželovi z Radošiny do Trnavy. V Štepkovom podaní však v samej podstate hry ide o čosi viac, o hľadanie nás a nášho národa a seba v ňom. Súbor hru po ďalšej predpremiére vo Veľkých Ripňanoch odpremiéruje počas Radošinských Vianoc 10. decembra v Radošine.


V hre, ktorú so súborom Hlavina pripravoval Stanislav Štepka  počas letných prázdnin v Radošine, kde trávi pravidelne  chvíle voľna uvidíte desiatky  postáv. Autor pri hľadaní do hry vťahuje slovenských národných dejateľov, niektorých iba pár vetami iných ďaleko väčším výstupom. Tešiť sa tak môžete napríklad na dialóg Bernoláka s Napoleonom či kázeň Jonáša Záborského.

Reklama

„Po úspechu Lode svet sa nám nový titul nevyberal ľahko. Dlho sme vyberali, dumali, čítali, až sme sa rozhodli pre inscenáciu Ako sme sa hľadali. Možno ten názov spôsobil, že to, ako sa na javisku budeme hľadať, by pokojne mohlo byť námetom na jeden samostatný príbeh. V hre sa objaví 39 postáv, to naozaj nie je málo. V júli i v auguste sme sa po večeroch na skúškach schádzali i neschádzali, kombinovali, kedy, s kým a čo môžeme naskúšať. Pričom sme si uvedomovali akého neuveriteľne dobrého a trpezlivého režiséra máme v osobe Stanislava Štepku,“ približuje prípravu novej hry členka súboru Mária Escherová.

Ochotníci už majú pripravenú scénu, nahrané hudobné podklady, pripravené kostýmy, avšak to najťažšie ich ešte čaká. Pri ďalších skúškach potrebujú zladiť, aby doteraz pripravené súčasti tvorili jeden fungujúci celok. „To sa môže stať iba keď sa veľa veľa spoločne skúša. Pri všetkých tých pracovných, študijných a rodinných povinnostiach hľadanie termínov nie je ľahké, snažíme sa všetci. Zatíname zuby od námahy, drkoceme nimi od chladu v sále a dúfame, že po predpremiérach v Čachticiach, Veľkých Ripňanoch a premiére doma na Radošinských Vianociach ich vyceríme v úsmeve a povieme si – po náročnom hľadaní sme sa predsa našli,“ dodáva M. Escherová.

Reklama

-th- Foto: -em-

Populárne články