Connect with us

Kultúra

Hlásenie z továrne: Októbrový program je vonku!

Divadlo, kurzy, diskusie, vernisáže, ale aj poriadna hudobná párty. Program v kultúrno-kreatívnom centre ARTA bude v októbri bohatý a pestrosť sa premietne aj do tém, ktoré podujatia prinesú. Od nástrah digitálneho sveta, cez emócie, výtvarné umenie, spoločenské témy, až po tanec či halloweensku hudobnú párty. Čo všetko sa skrýva vo virtuálnom svete? A čo všetko sa skrýva v nás? Čo prežívajú rodičia dúhových detí? Navštívte podujatia v ARTE a hľadajte odpovede spolu s nami. Začíname už vo štvrtok 5. októbra.

Published

on

Reklama

ŠTVRTOK / 5. október / 19:00 / divadlo, performancia

SK_ROLL

Jedna realita nám už nestačí! Virtuálny svet sa stal našou kompaktnou súčasťou. Bez internetu akoby nie sme celiství, úplní. Čo všetko sa v ňom skrýva a čo tam skrývate vy? Intermediálna performancia o zákonitostiach a nástrahách digitálneho sveta vás prevedie rôznymi oblasťami tak, aby ste silu internetu a umelej inteligencie zažili na vlastnej koži. “Skroluj alebo buď skrolovaný!“.

Reklama

Účinkuje: Andrej Polakovič / Vstup: 7 EUR / 4 EUR – študenti, dôchodci, ZŤP

 

Reklama

PIATOK  / 6. október / 18:00 / vernisáž výstavy

Vernisáž výstavy: HERE I AM_TU SOM

Ak chceme, môžeme počúvať, kto sme. Túžime, smejeme sa, plačeme, snívame, pochybujeme, veríme, aj strácame nádej. V kontexte plnom neistoty hľadáme svoju stopu, aby sme sa priblížili tomu, kým naozaj sme. Projekt je kolektívnou výstavou autoriek a autorov, ktorí pracujú s emóciou ako alchýmio bytia. Má ambíciu priblížiť sa ku krehkým zákutiam v sebe, dovoliť si emócie mať, precítiť, pochopiť. Súčasťou otvorenia výstavy je moderovaná diskusia s autormi/*kami a čítanie autorskej poézie.

Autorka projektu: Klára Sádecká / Kurátorka výstavy: Silvia L. Čúzyová, Klára Sádecká / Vstup: voľný

 

 

ŠTVRTOK / 12. október / 18:30 / diskusia

Čo prežívajú rodičia LGBTI+ detí?

Uplynul rok od vraždy Matúša a Juraja v bare Tepláreň na Zámockej ulici v Bratislave, ktorej motívom bola nenávisť voči homosexuálom. O neutíchajúcej stigmatizácii ľudí z LGBTQI+ komunity, ale aj o rodičovstve dúhových detí sa budeme rozprávať s Elenou Martinčokovou, spoluzakladateľkou Združenia rodičov a priateľov LGBT+ ľudí. / Vstupné: dobrovoľné.

 

 

SOBOTA / 14. október / 10:00 – 18:00 / výmena oblečenia

SWAP

Nekupuj, vymieňaj! Máš v skrini veľa vecí, ktoré nenosíš a nevieš čo s nimi? Chceš si zaobstarať vkusné kúsky bez podporovania rýchlej módy? Swapnito pripravilo jesennú výmenu oblečenia a workshopy s upcyklistami/kami. O udržateľnom spôsobe života sa dozvieš viac aj vďaka diskusii so Simonou Hlaváčovou, spoluzakladateľkou prvého komunitného centra opätovného použitia na Slovensku Baterkáreň v Trnave. / Vstup: 3 EUR.

 

 

STREDA / 18. október / 17:00 – 20:00 / workshop

Kurz tradičnej grafickej techniky: Lept

Počas októbra a novembra venujeme priestor ateliéru voľnej tvorby tradičnej grafickej technike tlače z hĺbky, leptu. Pod vedením skúseného pedagóga Mgr. Ľubomíra Zabadala PhD. sa krok po kroku naučíme základné princípy tejto krásnej klasickej techniky. Na kurze, ktorý pozostáva zo štyroch stretnutí  (18.10., 25.10., 8.11., 15.11.) si prejdete teoretickou aj praktickou časťou. Základným materiálom pre lept vám bude slúžiť kovová doska. Kresbu budeme tvoriť pomocou kyseliny, ktorá leptá nechránené miesta kovovej dosky. Plochy, ktoré nemajú byť vystavené účinku leptadla sa pokryjú tenkou vrstvou špeciálneho krytu, na ktorý budeme grafickou ihlou vytvárať kresbu, ktorá prenikne až do samotného kovu. Kovová doska sa neskôr uloží do roztoku kyseliny a odhalený kov sa vyleptá. Po vyleptaní budeme používať tlačiarenskú farbu. Za pomoci vlhkého papiera si odtlačíte svoju matricu s kresbou cez tlačiarenský lis. Po kurze vám ostane vlastné umelecké dielo, ale aj kovová matrica, ktorú budete môcť naďalej používať pre dodatočnú tlač vašej kresby. Tak poďme na to!

Kapacita: 8 osôb. / Cena kurzu: 80 EUR / 50 EUR – študenti, dôchodci, ZŤP na www.goout.net / Viac: info@artapiestany.sk

 

 

ŠTVRTOK / 26. október / 18:30 / diskusia

Emócia ako hybná sila tvorenia

Tvorivá činnosť je vynikajúci prostriedok, ktorým môžeme odhaliť svetu všetko, čo inak odhaliť nedokážeme. Akú úlohu v ňom zohrávajú emócie? Diskutovať budú herec, režisér, zdravotný klaun a spoluzakladateľ kultúrneho centra Diera do sveta Ján Mikuš a psychológ a psychoterapeut Rastislav Bílik. Moderuje Katarína Gregušová. Po diskusii bude nasledovať komentovaná prehliadka výstavy HERE I AM_TU SOM v Galérii na treťom. / Vstupné: dobrovoľné.

 

PIATOK / 27. október / 17:00 / vernisáž výstavy

Vernisáž výstavy: Soňa Maletz Nosáľová – Nedeľa

Séria fotografií s názvom Nedeľa sa zameriava na tému starnutia mestského človeka. Divák sa ocitá v pestrom svete dôchodcov, ktorí si neváhajú spríjemniť život každonedeľným tancovaním. Napriek výslovnému zákazu si do sály nosia vlastné jedlo či alkohol a vyťahujú najlepšie kúsky zo svojho šatníka. Vracajú sa tak do dôb svojej mladosti a prebúdza sa v nich akási vnútorná rebélia voči očakávaniam spoločnosti, voči tomu, ako sa má „normálny dôchodca“ správať. Zároveň však nemožno týmto na prvý pohľad veselým tanečným nedeliam uprieť pocit osamelosti a nostalgie za časmi, ktoré sú dávno minulé, a za ľuďmi, ktorí tu už nie sú. Tanečná sála sa však každú nedeľu premieňa na odvážny svet splnených túžob. / Vstup: voľný.

PIATOK / 27. október / 18:00 – 21:00 / tanečný workshop

Tanec s umením / Cécile da Costa

Tanečná dielňa s performerkou a choreografkou Cécile Da Costa predstaví nevšednú metódu práce s umeleckým dielom, ale taktiež so sebou samým. Okrem individuálneho prežívania rozvíja málo využívané kanály komunikácie, kde prebieha predávanie a príjem informácií viac-menej bez slov a prostredníctvom pohybu. Improvizačný tanečný workshop je sprievodným podujatím k výstave HERE I AM_TU SOM a je vhodný pre tanečníkov, ale aj ľudí bez predchádzajúcej skúsenosti.

Počet účastníkov: 15 / Vstup: 15 EUR / 7 EUR študenti, dôchodci, ZŤP

 

UTOROK / 31. október / 21:00 / párty

Bu-bu-bu bude (Halloween) night

Október v ARTE uzatvára párty pre všetkých kreatívcov a tanečníkov. Ukážte nám svoju pravú tvár a poďte sa postrašiť a zabaviť s kamošmi. O dynamiku na tanečnom parkete sa postará mladá krv hudobnej scény DJ Eric C, ktorý okorenil aj letnú verejnú grilovačku v ARTE. Tentokrát sa k nemu pridajú aj ostrielaní trnavskí Boyees, takže sa máte na čo tešiť. Ghetto, tech-house, UK sound, žánrové presahy, ale aj Dosť dobrý bar. / Vstup: 5 EUR s maskou / 10 EUR bez masky.

 

Podujatia z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, Nadácia Orange a Mesto Piešťany.

Text a foto: Kultúrno-kreatívne centrum ARTA, Kristýna Šaarová, Soňa Maletz Nosáľová

Populárne články