Connect with us

Kultúra

Glasper spája džez s hip-hopom a elektronikou

Published

on

Reklama

Jedným z dvoch headlinerov nadchádzajúceho 3. ročníka Festivalu Doda Šošoku 2011, ktorý odštartuje začiatkom júna  je klavirista, skladateľ a producent Robert Glasper (USA). Jeho prejav býva označovaný ako „hybrid jazzu, hip-hopu, funku, rocku a elektroniky…“ a oslovuje najmä mladú generáciu.

Hudobné začiatky Roberta Glaspera boli ovplyvnené jeho matkou, Kim Yvette Glasper, ktorá sa profesionálne venovala spievaniu jazzu a bluesu. Odmalička ho so sebou brávala do klubov, kde vystupovala. Tiež spievala v kostole, kde začal mladý Glasper hrávať na piano, a to pre tri rôzne cirkvi (baptistická, katolícka, 7-dňová adventná). Glasper vždy hovorieval, že svoj vlastný zvuk našiel práve v kostoloch a nechal sa inšpirovať kostolnými a gospelovými skladbami, ktoré začal neskôr kombinovať s jazzom.

Reklama

[singlepic id=13544 w=320 h=240 float=left]Vplyv na jeho tvorbu však mala i spolupráca s viacerými hip-hopovými umelcami a R´N´B spevákmi. Spolupracoval s Bilalom a Mos Def (hudobný režisér), hrával s menami ako Q-Tip,  Kanye West (Late Registration), Meshell Ndegeocello, J Dilla, Erykah Badu, Jay-Z, Talib Kweli, Common, Slum Village a Maxwellom, s ktorými absolvoval turné „2009´s BLACKsummer´s night tour“.

Okrem vystupovania so svojím triom, ktoré bude mať v Piešťanoch zloženie: Robert Glasper (piano), Mark Colenburg (bicie), Chris Smith (bass), je tiež lídrom RCDC Experiment (Derric Hodge, Chris Dave, Casey Benjamin), v ktorom hľadá prepojenie medzi jazzom a hip-hopom.

Reklama

Koncert tohto fenomenálneho hudobníka a jeho sprievodu si budete môcť vychutnať počas hlavného festivalového večera v sobotu 11. júna o 20,00 h v piešťanskom Dome umenia. Lístok na koncert, v ktorom vystúpia obe hlavné hviezdy festivalu – The Kenny Garrett Quartet a Robert Glasper Trio bude stáť 17 eur.

Predaj: Dom umenia NOC Piešťany, Kursalon, Beethovenova 5, International jazz Piešťany, n.o., Nám. SNP 4, Piešťany. Rezervácie na jazzpiestany@gmail.com.

Autor: ad  Foto: Joey L 

Zdroj: wikipedia, www.robertglasper.com

REKLAMA

Populárne články