Connect with us

Kultúra

Garrett hrával s Milesom Davisom až do konca

Published

on

Reklama

Tretí ročník Festivalu Doda Šošoku 2011, ktorý odštartuje začiatkom júna, vyvrcholí vystúpením THE KENNY GARRETT QUARTET v sobotu 11. júna v piešťanskom Dome umenia. Líder tohto zoskupenia – altsaxofonista, skladateľ Kenny Garrett (USA) má na konte 14 albumov, bol členom Duke Ellington orchestra a šesť rokov hral v kapele s Milesom Davisom – až do Davisovej smrti v roku 1991.

Spolu s kapelou Five Peace Band v zložení Kenny Garrett, Chick Corea, John McLaughlin,Christian McBride and Brian Blade/Vinnie Colaiuta získal v roku 2010 cenu Grammy za CD „Five Peace Band – live“ a v máji 2011 mu udelili čestný doktorát za hudbu na Berklee College of Music so sídlom v Bostone.

Reklama

[singlepic id=13258 w=320 h=240 float=left]Kenny Garrett sa narodil v roku 1960 v Detroite. Jeho otec pracoval ako tesár a vo voľných chvíľach hrával na tenorsaxofón. Jablko nepadlo ďaleko od stromu a mladý hudobník už ako osemnásťročný začal hrať v orchestri Duka Ellingtona, ktorý vtedy viedol jeho syn Mercer Ellington. Garrett počas svojej kariéry spolupracoval mnohými hudobnými legendami – okrem Milesa Davisa, aj s Artom Blakom, Freddie Hubbardom, Woody Shawom, Herbiem Hancockom a ďalšími.

Býva označovaný za najvšestrannejšieho z džezových muzikantov, či za jeden z najväčších talentov džezu. Okrem hudobného talentu Garett na pódiu ukazuje aj zmysel pre show a prácu s publikom, ktorému ponúka spojenie džezovej klasiky so „smooth“ verziou, určenou nielen pre fajnšmekrov tohto hudobného žánru, ale i pre širší okruh poslucháčov.

Reklama

Koncert pod taktovkou špičkového amerického altsaxofonistu začne v sobotu 11. júna o 21.30 h v piešťanskom Dome umenia. Lístok na hlavný festivalový večer, v ktorom vystúpia obaja headlineri – Robert Glasper Trio a The Kenny Garrett Quartet stojí 17 eur a je v predaji v pokladni Domu umenia NOC Piešťany.

Autor: (ad)

Zdroj: wikipedia, www.kennygarrett.com

REKLAMA

 

Populárne články