Connect with us

Kultúra

Gajlíkovci a trinásťročný bubeník D. Hodek hrali v Art Jazze

Published

on

Reklama

V piatok 7. januára v Art Jazz Gallery v piešťanskom Kursalone hrala formácia Tomáš Gajlík Trio v zložení Tomáš Gajlík – klavír, Ján Cuco Gajlík – kontrabas, Dávid Hodek – bicie a v niekoľkých skladbách sa k nim pridal aj saxofonista Dávid Sipos. Bola to zostava hudobníkov troch rôznych generácií, ale ako vraví Tomáš Gajlík, vek nie je v tomto prípade rozhodujúci.

[singlepic id=9081 w=320 h=240 float=left]Na pódiu stáli otec a syn Gajlíkovci a dvaja Dávidovia. Tridsaťjedenročný Piešťanec Tomáš Gajlík patrí k mladej generácii jazzových klaviristov, avšak stihol už hrať vo formáciach s výbornými hudobníkmi ako Red Holloway, Harry Sokal, John Purcell, Laurie Antonioli, Marek Balata, Matthew Mitchell, Steve Wood, Howard Curtis, Michal Bugala, Jure Pukl, Milo Suchomel, Jozef Dodo Šošoka, Robo Opatovský, či Lucia Lužinská. Základy hudobného vnímania mu vštepoval otec Ján Galík, ktorého doménou je basgitara a kontrabas. Mladším z Dávidov na piatkovom koncerte bol iba trinásťročný bubeník Dávid Hodek, ktorý bubnuje už od troch rokov.

Reklama

[singlepic id=9087 w=320 h=240 float=right]Tomáš Gajlík, líder zoskupenia, na otázku čo ho dalo dokopy so „zázračným“ dieťaťom odpovedal: „Dávida poznám už niekoľko rokov. Dal som sa s ním dokopy a hrám, pretože je pre mňa veľmi zaujímavé, že tak mladý človek dokáže vnímať hudbu na úrovni dospelého.“ Zaujímalo nás tiež, či cítiť rozdiely medzi tromi generáciami spoločne hrajúcimi v triu a ako sa im spoločne hrá? „Veľmi dobre. Každý človek je osobitý a aj preto je hudba úžasná, lebo s každým hudobníkom sa hrá inak a nie je rozhodujúci vek. V tejto kombinácii s otcom a Dávidom sa mi hrá jednoducho veľmi dobre,“ hovorí klavirista T. Gajlík. Podľa neho je Dávid Hodek veľmi osobitý talent a podľa jeho názoru ak sa chce ďalej rozvíjať, na sto percent by mal odísť do USA. Jedine tam vraj dostane, to čo potrebuje po všetkých stránkach a Tomáš Gajlík verí, že jeho mladému spoluhráčovi tento plán vyjde.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=lldlL9myXR8[/youtube]

Reklama

Autor: ht Foto: Tomáš Hudcovič – hugophoto agency

[nggallery id=403]

Populárne články