Connect with us

Kultúra

Fontána ponúka prehľad grafiky. Chýba Koloman Sokol

Published

on

Reklama

Rozsiahly prehľad českej a slovenskej grafiky vytvorenej počas uplynulého storočia je sprístupnený v galérii Fontána do 6. novembra.

[singlepic id=21173 w=320 h=240 float=right]Veľká časť diel pochádza zo zbierky otca maliarky Eugénie Lehotskej. „Pôsobil na pedagogickej fakulte. Toto bola zbierka, ktorú si pripravoval, aby napísal skriptá o grafike,“ povedala na vernisáži výtvarníčka a kurátorka Eugénia Lehotská a pokračovala: „Diela sú od autorov, ktorí boli rovesníci môjho otca. Veľa ich je z generácie 1909 a niektorí sú aj národní umelci.“

Reklama

Vo Fontáne sú vďaka tomu vystavené čiernobiele aj kolorované grafiky, litografie, lepty aj akvaninty najlepších českých a slovenských umelcov. „V 70. rokoch bola založená dielňa starej japonskej techniky serigrafie a nastal rozmach farebných grafík. Ani títo autori tu nechýbajú,“ dodala E. Lehotská.

[singlepic id=21175 w=320 h=240 float=left]Ako povedal vedúci galérie Fontána Martin Valo, ďalšia časť prezentovaných diel pochádza zo zbierky Tomáša Zerzáňa a zastúpené sú aj obrazy, ktoré zapožičala Naďa Mikolášiková. „Vďaka tomu máte možnosť vidieť Ľudovíta Ilečka a Emila Bačíka, ktorí žili a pôsobili v Piešťanoch. Okrem nich tu dva roky býval aj Koloman Sokol.“ povedal Martin Valo. Tvorba zakladateľa modernej slovenskej grafiky a prechodného Piešťanca však na výstave chýba.

Reklama

[nggallery id=1168]

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články