Connect with us

Kultúra

Folkloristov z Mexika očarilo Slovensko

Published

on

Reklama

Vďaka priateľským kontaktom s folklórnym súborom Máj zavítali do Piešťan mexickí hudobníci a tanečníci. Predstavili sa na viacerých ľudových slávnostiach a tlieskali im aj stovky ľudí v Hudobnom pavilóne.

[singlepic id=56532 w= h= float=center]

Reklama

Vystúpenie dvoch spriaznených súborov začalo vo štvrtok 31. júla krátkym pásmom v podaní FS Máj. Hviezdami popoludnia však boli členovia folklórneho súboru Kutzi z Mexika. Zoskupenie, ktoré minulý rok oslávilo 25 rokov predviedlo ľudové zvyky z oblasti Michoacán.

„Stretli sme sa pred šiestimi rokmi na festivale v Španielsku,“ spomína na začiatok dlhého priateľstva Ján Horňák, vedúci FS Máj. Piešťanci museli kvôli nedostatku financií pozvania do Mexika najprv odmietať, ale minulý rok prišli osláviť štvrťstoročnicu spriazneného súboru. Pri tejto príležitosti pozvali jeho členov na Slovensko.

Reklama

„Boli sme na slávnostiach na Oraviciach, potom v Poľsku, včera mali vystúpenie v Kálnice a zajtra odchádzajú do Zuberca,“ opísal Ján Horňák program, ktorý svojim hosťom pripravili. „Sú veľmi spokojní a šťastní, pretože príroda je u nás úžasná. Všade kam prídu, ľudia ich srdečne vítajú a oni sú rovnako srdeční, dali by nám aj to posledné.“

Mexičania majú toho so Slovákmi podľa jeho slov spoločného ešte oveľa viac: „Keď sa večer zabávame, učíme sa navzájom svoje tance a zisťujeme, že niektoré prvky máme podobné.“

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=f4-GRENmIUs[/youtube]

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články