Connect with us

Kultúra

Film eŠteBák natáčaný aj v Piešťanoch má premiéru vo štvrtok

Published

on

Reklama

V hlavnej úlohe trpkej komédia vystupuje Jiří Mádl, režíroval ju Juraj Nvota. Vojenské historické múzeum a bývalé kasárne v Piešťanoch boli miestami, kde sa uskutočnil prvý aj posledný natáčací deň. Vďaka digitalizácii kina Fontána film uvidíme v deň jeho česko-slovenskej premiéry.

[singlepic id=28312 w=320 h=240 float=right]Štáb Juraja Nvotu do Piešťan prilákali nadšenci z Klubu priateľov Vojenského historického múzea. Podieľali sa na scénach príchodu okupačných vojsk do Československa v roku 1968 a odletu dobovej stíhačky. Piešťanskí komparzisti stvárnili ruských vojakov, ktorí obsluhujú techniku. Práve vojenské stroje, exponáty Vojenského historického múzea (VHM) boli hlavným dôvodom, prečo filmári do Piešťan prišli.

Reklama

„Vďaka peniazom, ktoré nám producenti poskytli, sa nám za dva týždne podarilo prekonzervovať a spojazdniť niekoľko kusov techniky s tým, že niektoré mašiny boli v dosť dezolátnom stave,“ povedal Drahomír Hornáček, predseda Klubu priateľov VHM po skončení natáčania. Ako spomína na spoluprácu s filmármi si môžete prečítať tu.

Pracovný názov trpkej komédie eŠteBák bol Konfident. Jiří Mádl v nej predstavuje mladého rádioamatéra. Z jeho nevinnej záľuby sa postupne stane profesionálny nástroj režimu. Hlavný hrdina síce získa výhody, ale musí za ne zaplatiť stratou slobody.

Reklama

[youtube width=“522″ height=“316″]http://www.youtube.com/watch?v=3P-7nG1-STg[/youtube]

Herecké obsadenie aj skúsení filmári, ktorých sa do štábu podarilo prilákať sú prísľubom kvality tohto filmu. Režisér Juraj Nvota má za sebou úspešnú komédiu Muzika a kameraman Jan Malíř točil Pelíšky aj Pupendo. Na plátne sa predstaví slovenská a česká herecká špička: Ady Hajdu, Jan Budař, Ondřej Vetchý, Táňa Pauhofová, Arnošt Goldflam, Szidi Tobias, Marek Geišberg, Dorota Nvotová a ďalší.

V Piešťanoch sú naplánované dve projekcie – 19. a 20. apríla o 20.00 h.

Text: Martin Palkovič Foto: Ctibor Bachratý, estebak.sk

Populárne články