Connect with us

Kultúra

Festival Konvergencie otvorí koncert v Piešťanoch

Published

on

Reklama

Obľúbený medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie už 22 rokov spája interpretov a publikum, hudbu minulosti s dielami žijúcich autorov, rôzne štýly a žánre, domácich i zahraničných umelcov. Tentoraz spojí aj dve mestá – Bratislavu a Piešťany.
Úvodné podujatie festivalu sa 5. septembra uskutoční v zrekonštruovanej priemyselnej pamiatke zo začiatku 20. storočia, v Elektrárni Piešťany. S brnianskym orchestrom Ensemble Opera Diversa pod taktovkou Gabriely Tardonovej sa ako sólista predstaví violončelista Jozef Lupták. Festival Konvergencie sa uskutoční od 5. do 26. septembra.

Rok 1906 priniesol viacero zaujímavých udalostí. Erupciu sopky Vezuv, v Petrohrade sa narodil Dmitrij Šostakovič, v Uhorsku boli voľby a v Piešťanoch z prostriedkov verejnej zbierky dokončili elektráreň. Traduje sa, že každý Piešťanec mal v nej svoju tehlu. O 89 rokov bola Elektrárňa Piešťany zapísaná na zoznam národných kultúrnych pamiatok.  Stalo sa z nej jedinečné centrum pre zážitkové vzdelávanie v oblasti vedy, techniky a umenia. V prvú septembrovú nedeľu tu vďaka festivalu Konvergencie bude znieť hudba.
Rodákom z Petrohradu je aj skladateľ a pedagóg VŠMU Jevgenij Iršai, ktorý tento rok oslávil 70. narodeniny a už tridsať rokov pôsobí na Slovensku. Na úvodnom podujatí si môžete vypočuť jeho skladbu Maariv. Okrem Iršaiovej sugestívnej modlitby pre violončelo, skomponovanej v roku 2013 pre Jozefa Luptáka, zaznie aj slovenská premiéra kompozície Paprsky světla od českého skladateľa Martina Wiesnera, ktorú vystrieda violončelový koncert Klātbūtne („Presence“) jedného z najuznávanejších tvorcov dneška, Pēterisa Vasksa. Ako prezradila dirigentka Gabriela Tardonová pre portál klasikaplus.cz : „Vo Vasksovi je v 3. časti nesmierne intímny moment. Hrajú dvaja sólisti: husle a violončelo. A do toho ešte spieva violončelista. Spôsobuje to zimomriavky…“
Medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie ponúkne aj počas ďalších dní stretnutia s hudbou včerajška i dneška s vynikajúcimi domácimi i zahraničnými interpretmi. Okrem diel Jevgenija Iršaia, Martina Wiesnera a Pēterisa Vasksa sa budete môcť ponoriť do atmosférického hudobného sveta albumu Absinthe Dominica Millera, zažijete koncert špičkového fínskeho kvarteta Meta4 s dielami Haydna, Saariaho a Sibelia. Medzi výnimočné konvergenčné hudobné dobrodružstvá bude patriť koncert Dialógy rakúskeho perkusionistu Ruperta Strubera a klaviristky Nory Skutovej v dielach súčasných skladateľov Philippa Hurela, Hannah Lash a Mikiho Skutu. Chýbať nebude ani tradičná Bratislavská noc komornej hudby, na ktorej sa v dielach s Bratislavou spätých majstrov Johanna Nepomuka Hummela a Ernő Dohnányiho predstavia klaviristi Jordana Palovičová a Miki Skuta.
Koncertom symbolicky nazvanom Soli Deo Gloria vo Veľkom evanjelickom kostole si Konvergencie pripomenú jubileum významného slovenského organistu a pedagóga Jána Vladimíra Michalka. Festival tiež predstaví laureátov prvého ročníka skladateľskej súťaže, ponúkne čítanie z tvorby Milana Lasicu i koncert pre deti a na záver veľké komorné diela Johannesa Brahmsa a Maxa Brucha v naštudovaní huslistu Igora Karška. September bude
skrátka v znamení Konvergencií.
Hudba ľudí spája už celé stáročia. „Ak sa ju naučíme pozorne počúvať, budeme vedieť načúvať aj jeden druhému. Len tak môžeme spolu pokojne žiť. Ľudia s umením, človek s človekom, ale najmä sami so sebou,“ myslí si riaditeľ festivalu Jozef Lupták. Staňte sa súčasťou Konvergencií a od 5. do 26. septembra sa započúvajte do hudby, ktorá spája.
Organizátor podujatia sa riadi aktuálnymi protipandemickými opatreniami. Pre bližšie informácie sledujte webstránku www.konvergencie.sk. Zmena programu a účinkujúcich je vyhradená.
Vstupenky: www.konvergencie.sk/listky
Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Partneri festivalu: Hlavné mesto Bratislava, Západoslovenská energetika a.s., Slovenská sporiteľňa, a.s., Bratislavské kultúrne a informačné stredisko. Partnerom koncertu Presence je Elektrárňa Piešťany.

KONCERTY

5. 9. 2021 / 19.00 / Elektrárňa Piešťany
PRESENCE / Ensemble Opera Diversa (CZ) & Jozef LUPTÁK
G. TARDONOVÁ (CZ), dirigentka
Iršai / Wiesner / Vasks Klātbūtne
9. 9. 2021 / 19.00 / Slovenský rozhlas
DOMINIC MILLER: ABSINTHE
D. MILLER / Z. RAVITZ / N. FISZMAN / J. KARLZON
& Zuzana MOJŽIŠOVÁ / R. ANDRIS / S. PALÚCH / M. SKUTA
12. 9. 2021 / 11:00 / Galéria mesta Bratislavy / detský koncert
O chlapcovi, ktorý krotil čertov a našiel krásu – z detskej tvorby Mariána Vargu
I. Šiller, klavír
12. 9. 2021 / 19.00 / Primaciálny palác
CELLO DUO / R. Cohen & J. Lupták
Bach / Godár / Zagar / Glière
16. 9. 2021 / 19.00 Slovenský rozhlas
VOCES INTIMAE / Meta4 Quartet (FI)
Haydn / Saariaho / Sibelius
17. 9. 2021 / 19.00 / Slovenský rozhlas
DIALÓGY
N. SKUTA, klavír / R. STRUBER (AT), perkusie / M. RUMAN, viola / J. LUPTÁK, violončelo
Lash / M. Skuta / Hurel / Brahms
TS

Reklama

Populárne články