Connect with us

Kultúra

Dnes večer videomapping na Dome umenia i nasvietené sochy A. Trizuljaka v Mestskom parku

Published

on

Reklama

Už dnes 20. augusta od 20:30 h  môžete v Piešťanoch zažiť zaujímavé podujatie. Multimediálny večer s názvom Nocturno bude pozostávať z videomappingu na fasádu Domu umenia za sprievodu koncertu kapely Basostroj.
Umelecká dvojica Nano vjs predstaví svoje digitálne spracovanie vizuálneho materiálu, ktorým si pripomenieme slávu Polymúzického priestoru 1970. Udalosť si prepožičiava názov Nocturno z hudobných večerov, ktoré boli organizované v rámci slávnej výstavy s názvom Polymúzický priestor – socha-objekt-svetlo-hudba 1970, ktorá bola priamym pokračovateľom Sochy piešťanských parkov.


Videomapping bude doprevádzaný hudbou od kapely Basostroj až do 22:00. Martinovi Žiakovi učarovali najmä vibrácie basgitarových strún. Koncertoval s rôznymi zoskupeniami od popu cez blues až po drum’n’bass. Jeho najnovším hudobným počinom je vlastná skupina Basostroj, ktorá ponúka inštrumentálnu hudbu plnú basgitary, groovov, loopov a elektroniky.
„Podujatím si chceme pripomenúť pamiatku a poďakovať sa výrazným osobnostiam, ktoré stáli za zrodom myšlienky zriadiť v Piešťanoch galériu pod holým nebom – A. Trizuljak, Ľ. Mrňa, Ľ. Kára, Ľ. Belohradská, V. Vavro, Ľ. Pollák a veľa ďalších umelcov, architektov, kunsthistorikov, dobrovoľníkov a robotníkov, ktorí participovali na najväčšej sochárskej výstave na Slovensku,“ uviedol Peter Sedláčik, riaditeľ Mestského kultúrneho strediska v Piešťanoch.

Okrem videomappingu sa môžete tešiť na zaujímavé vizuálne pohľady na sochy A. Trizuljaka

Vizuálna esej vo forme videoprojekcie priblíži tiež tvorbu Alexandra Trizuljaka, ktorá sa historicky vzťahuje k prostrediu piešťanských parkov. V rámci podujatia Nocturno budú slávnostne odhalené aj novoosadené plastiky od Alexandra Trizuljaka, ktoré do svojej exteriérovej galérie sôch získalo tento rok mesto Piešťany formou dlhodobej výpožičky od rodiny Trizuljakovcov.

Pri príležitosti Nocturna budú sochy A. Trizuljaka jeden večer nasvietené. Osvetlenie zabezpečili pracovníci SMP a MSKS.


Podujatie je zároveň sprievodným programom k prierezovej výstave sochára Alexandra Trizuljaka, ktorá od 17. augusta do 29. septembra prebieha v Dome umenia.
Tematicky venuje východiskovým myšlienkam, na ktorých je postavený súčasný projekt Piešťany – Mesto ako galéria, na ktorom od roku 2020 spolupracuje mesto Piešťany, MsKS Piešťany, Služby mesta Piešťany, Slovenské liečebné kúpele Piešťany (Ensana), zástupcovia rodiny Trizuljakovcov, ateliér krajinnej architektúry 4D a ďalší.
Súčasťou aktivít projektu je aj osadenie ôsmich konštruktivistických sôch z kolekcie Variácie na nekonečno od Alexandra Trizuljaka, ktorý by tento rok oslávil storočnicu.
TS, Foto: -th-

Reklama

Populárne články