Connect with us

Kultúra

Festival Doda Šošoku otvoria kombináciou jazzu a folklóru

Published

on

Reklama

Aj tento rok pripravili organizátori Festivalu Doda Šošoku desiatky koncertov a pozvali do Piešťan stovky špičkových hudobníkov zo Slovenska aj zahraničia. Séria jazzových podujatí začína už 15. marca v Art Jazz Gallery Kursalon.

[youtube width=“560″ height=“316″]http://www.youtube.com/watch?v=DGW0WVAH_WA[/youtube]

Reklama

Absolútne špičky slovenského a českého jazzu budú tentoraz hrať s vynikajúcimi hudobníkmi z Ameriky. Repertoár Projektu Rada Tarišku je kombináciou slovenských ľudoviek a amerického jazzu. Na saxofóne sa predstaví Radovan Tariška, na piáne Benito Gonzales, na kontrabase Essiet Okon Essiet, na husliach Roman Jánoška, na bicích David Hodek a na cimbale Jozef Fečo.

V projekte Folklor to jazz zaznejú tie najznámejšie slovenské ľudové piesne z rôznych regiónov Slovenska, ktoré sú aranžérsky obohatené o harmóniu a jazzový rytmus, až štylizáciou latino hudby, pričom však zostáva pôvodná melodika a charakter piesní zachovaný.

Reklama

Veľmi zaujímavé aranžmány sú bohaté na momenty prekvapenia, rôzne hudobné zvraty, ktoré prinášajú divákom a poslucháčom ojedinelý, úžasný a prekvapivý hudobný zážitok.

Nemenej zaujímavý sú hlavný protagonisti projektu. Essiet Okon Essiet je jedným z najlepších kontrabasistov žijúcich v New Yorku. Svoju hudobnú kariéru budoval aj ako člen formácie Horizon saxofonistu Bobbyho Watsona.

Venezuelský klavirista a skladateľ Benito Gonzales ovládol Ameriku vo veľmi skorom veku a to vďaka debutovému albumu Starling Point. Okrem toho je víťazom prestížnej Great American Jazz Piano Competition z roku 2005.

Vlani pripravil v Art Jazz Gallery neuveriteľný zážitok, ktorý je zachytený na tomto videu:

[youtube width=“560″ height=“316″]http://www.youtube.com/watch?v=LQjEcE23x_A[/youtube]

Text: PR

Populárne články