Connect with us

Kultúra

Fenomenálne obrazy tradičnej slovenskej kultúry vystavujú v Kursalone

Published

on

Reklama

Fotografka Petra Lajdová dokumentuje a šíri tradície, ktoré na Slovensku máme. Jej výstavu Slovenská renesancia premiérovo otvorili v piešťanskom Kursalone 5. augusta, uvidia ju však ľudia po celom svete.

[singlepic id=56866 w= h= float=center]

Reklama

Autorka, ktorá má za sebou rôzne komerčné aj nekomerčné projekty, sa rozhodla zachytiť krásu a estetiku svadobných pokrývok hlavy neviest a vydatých žien. Fotila vo svojom bratislavskom ateliéri, ale aj v drevenici na Myjave, v Čičmanoch alebo v obci Čajkov v Tekovskom regióne.

Vo folklórnom duchu sa nieslo aj otvorenie výstavy. Zneli trávnice, uskutočnil sa obrad čepčenia nevesty z Levočských vrchov a postupne boli odhalené jednotlivé veľkoformátové fotografie.

Reklama

„Nie je nič krajšie a oslobodzujúcejšie, než keď vidíte odkiaľ pochádzate, aké sú vaše korene a viete, čo krásne máte doma,“ myslí si fotografka. Pri svojich cestách po Slovensku zistila, že v niektorých dedinách je už len pár žien ovládajúcich umenie nasádzať čepce.

„Petra Lajdová sa v jednej línii hrá so svetlom a tieňom, ako to môžeme vidieť na renesančných obrazoch. V druhej línii vyťahuje na svetlo sveta krásne archaické fenomény a klenoty našej tradičnej kultúry,“ povedala o dielach etnologička Barbora Morongová. Autorka podľa jej slov prešla Slovensko, aby z truhlíc vytiahla klenoty, ktoré nemajú ľudia inak možnosť vidieť.

Výstava potrvá do 31. augusta.

Text: Martin Palkovič/Tlačová správa

Populárne články