Connect with us

Kultúra

Dom umenia premietne vynikajúce filmy Neznáme dievča a Po búrke

Published

on

Reklama

Dom umenia v Piešťanoch sa i v tomto roku zapája do prestížnej filmovej prehliadky Be2Can 3. Výnimočné diela zožali tento rok úspechy na festivaloch v Cannes, Berlíne a v Benátkach. Už na budúci týždeň si budete môcť v najväčšom jednosálovom kine na Slovensku pozrieť filmy Neznáme dievča a Po búrke. 

Reklama

Neznáme dievča 
24 október 2016 18:00

Jenny (Adèle Haenel) je lekárkou, ktorá má malú ambulanciu po svojom starom a chorom mentorovi. Ambiciózna mladá žena sa chystá na veľký kariérny skok – prestup do významnej nemocnice a prestížne oddelenie.

Reklama

Jedného večera v jej ordinácii niekto zazvoní, no Jenny nereaguje. Je po ordinačných hodinách a má dosť práce s neistým Julienom (Olivier Bonnaud), ktorý je u nej na praxi. Ráno sa dozvie, že neznáme dievča, ktoré nepustila dnu, našli neďaleko mŕtve, pravdepodobne bola zavraždená. Hnaná výčitkami svedomia sa Jenny pokúša vypátrať jej identitu, ale taktiež túži odhaliť páchateľa brutálneho činu. Majstri kinetickej sociálnej drámy bratia Dardennovci sa po sociálnom thrilleri Dva dni, jedna noc úspešne vydávajú do teritória civilnej detektívky, bez toho, že by opúštali programové východiská svojej poetiky – realistické zachytenie spoločenského prostredia, marginálnych postáv a skúmania rôznych aspektov humanizmu.NeznamaDivka-posterA1-SK

 

FB-2016-cover-B2C_Date+Towns

Po búrke
25 október 2016 18:00

Rjota (Hiroši Abe) je márnotratný syn, zlý otec a skrachovaný spisovateľ. Úspech má dávno za sebou, a tak si privyrába drobnými špinavými kšeftíkmi ako súkromý detektív. Je rozvedený a ku svojmu jedenásťročnému synovi Šingovi (Taijo Jošizawa) nachádza cestu len horko ťažko. Exmanželka Kjoko už začala nový život a na Rjotu sa pozerá skôr ako na vzdialenú spomienku. Odcudzenú trojicu jedného večera však dá dokopy blížiaci sa tajfún.

Musia spolu prežiť noc v byte Rjotovej dobrosrdečnej matky Jošiko (Kirin Kiki). Čo sa stane z ich vzťahu po búrke? Majster rodinných drobnokresieb Hirokazu Koreeda sa vracia s novým filmom, ktorý rozpráva o pretrhnutých väzbách, krehkej láske rodičov a detí a o tom, že najsilnejšie búrky sú niekedy tie, pri ktorých sa nepohne ani lístok. Film svojou precíznou charakterovou i dramatickou výstavbou pripomína divadelné hry Antona Pavloviča Čechova a potvrdzuje Koreedov status jedného z najvýznamnejších ázijských režisérov.

Majster rodinných drobnokresieb Hirokazu Koreeda sa vracia s novým filmom, ktorý rozpráva o pretrhnutých väzbách, krehkej láske rodičov a detí a o tom, že najsilnejšie búrky sú niekedy tie, pri ktorých sa nepohne ani lístok.

PoBouri-posterA1-SK (1)

-lt/Zdroj: Dom umenia-

Populárne články