Connect with us

Kultúra

Dom umenia ponúkne výstavu venovanú Štefanovi Nosáľovi

Published

on

Reklama

Umelecký súbor Lúčnica a Dom umenia Piešťany chystajú vo výstavných priestoroch otvorenie expozície venovanej pamiatke profesora Štefana Nosáľa, ktorá nesie názov PARTY V 21. STOROČÍ. Parta sa v minulosti nosila ako ozdobná čelenka, ktorá bola znakom dospelého slobodného dievčaťa. Výstava ponúkne trojročný projekt dvojice mladých a talentovaných slovenských fotografov tvoriacich pod značkou LSZ Photography, umeleckej maliarky Sarah I. Avni a etnologičky Kataríny Chabrečekovej. Po úspešných prezentáciách v New Yorku a Ottawe sa opäť vracia na Slovensko a počas troch mesiacov si ho budete môcť pozrieť aj v Piešťanoch.

Základ party tvoril pás lepenky stočený do kruhu, ktorý bol obšitý textilom, najčastejšie zamatom, ten bol doplnený našitými korálkami, bortňami, či kovovými čipkami. Súčasťou party boli viaceré stuhy rôznych dĺžok, ktoré viseli okolo tváre alebo dolu chrbtom. V 19. storočí bola parta súčasťou sviatočnej alebo obradovej úpravy hlavy dospelých dievčat.

Reklama

Táto kolekcia obsahuje 33 pútavých obrazov , na ktorých majú možnosť diváci vidieť už takmer zaniknuté party a vence z celého Slovenska podané v modernom umeleckom prevedení – v kombinácii fotografie, maľby na tvári a umeleckej maľby. Súčasťou slávnostnej vernisáže bude aj krst nového CD s rovnomenným názvom „Party v 21.storočí “, na ktorom nájdete výber najkrajších slovenských ľudových piesní s ľúbostnou a svadobnou tematikou prearanžovaných do moderných hudobných žánrov.

Cieľom autorov projektu – fotografa Ľubomíra Saba a Zuzany Sénášiovej, etnologičky Kataríny Chabrečekovej a maliarky Sarah I. Avni bolo vytvoriť výnimočný projekt. „Pokúsili sme sa verne vystihnúť históriu, no dodať jej zároveň moderný nádych, upútať pozornosť mladých a podporiť v nich hrdosť na svoj pôvod. Sme veľmi poctení, že môžeme vystavovať v Dome umenia v Piešťanoch. Tento kultúrno-spoločenský stánok je súčasťou Umeleckého súboru Lúčnica, jeho dlhoročnému umeleckému šéfovi a choreografovi profesorovi Štefanovi Nosáľovi, jeho pamiatke je venovaná táto prezentácia“.

Reklama

Na slávnostnej vernisáži sa uskutoční krst nového CD s názvom „ Party v 21. storočí “. Dve speváčky, ktoré sú zároveň modelkami tohto projektu – Veronika Strapková a Katka Ivanková, zaspievajú štyri piesne v klavírnom doprovode Matúša Ferka, aranžéra piesní. Pozvaní budú mať možnosť vidieť prvýkrát na Slovensku 33 limitovaných Fine Art Printov , ktoré budú vystavené počas 3 mesiacov vo výstavnej sieni Domu umenia.

Vždy jeden víkend v mesiaci sa uskutoční „Deň s autormi” , počas ktorého majú návštevníci možnosť stretnúť autorov osobne a dozvedieť sa viac o projekte, obrazoch a samotných partách. 

O PROJEKTE:
Umelci spolu s tímom etnológov zmapovali a zachytili 33 tradičných párt a vencov zo všetkých kútov Slovenska. Etnologička Katarína Chabrečeková, ktorá sa stala odbornou konzultantkou projektu tvrdí, že sa ponorili hlbšie do histórie ľudových odevov. „Pátrali sme po ornamentoch a symbolike ľudovej tradície, aby obrazy každým detailom odrážali hĺbku myšlienky a dopĺňali zámer projektu. “

Výber fotomodeliek nebol jednoduchý. „Modelky na obrazoch sú úspešné mladé ženy, ktoré boli starostlivo vyberané tak, aby spĺňali požiadavku nosenia párt ako tomu bolo v minulosti. Museli byť slobodné a bezdetné. Sú to na Slovensku mediálne známe modelky, moderátorky, herečky a speváčky“, vysvetľuje Katarína. Na obrazoch pózuje napríklad Mirka Partlová, Mária Trošková, Diana Hágerová, Karolína Chromisteková, Lujza Straková či Barbora Švidraňová. Najvzácnejším kúskom je parta z Veľkého Lomu, ktorá bola zrekonštruovaná.

„Ide o jedinú zdokumentovanú partu z Novohradského regiónu v tomto projekte, na ktorej sa pracovalo mesiac a bola vyrobená zo storočných stúh“, vysvetľuje detaily projektu odborná garantka. Zrekonštruované boli tiež ďalšie tri party.

Slávnostná vernisáž výstavy : 10. 11. 2017 o 18.00 hodine

Umelecky nafotené fotografie dotvorili ručne maľovanými ornamentami na tvár Andrea Ľubocká a Patrik Raga.

Vytlačeným fotografiám na plátno vdýchla finálnu podobu maliarka Sarah I. Avni., ktorá technikou akrylovej maľby vytvorila pozadie obrazov vychádzajúce z ľudových prvkov jednotlivých dedín a regiónov zmapovaných párt.

Výsledkom sú pútavé diela reprezentujúce hojnosť a rôznorodosť slovenského ľudového dedičstva. Dôraz na každý detail a ideové vrstvenie projektu dokazuje, že „ Party v 21. storočí “ predstavujú projekt silného umeleckého a historického odkazu. Limitovaná kolekcia obrazov má certifikát originality (COA) a obrazy sú vyrobené v troch rozmeroch: 60×90 cm, 80x120cm a 120×180 cm. Jedinečnosť tohto projektu umocňuje tiež originálne skomponovaná hudba Matúša Ferka, ktorá kombinuje pôvodnú, ľudovú hudbu s prvkami aktuálnych moderných hudobných žánrov.

VÝSTAVY 2016/2017:
Brusel
Výnimočnú výstavu „Party v 21. storočí“ už mali možnosť vidieť diváci v zahraničí. Dielam, ktoré priniesli svojim spracovaním výnimočný pohľad na slovenskú kultúru sa dostalo tej cti, aby symbolicky uzatvoriť jedinečný rok pre Slovenskú republiku. Výstava sa stala jedným z kultúrnych sprievodných podujatí slovenského predsedníctva v Rade EÚ v Bruseli. Počas výstavy sa v budove Stáleho zastúpenia SR pri Európskej únii konali rôzne recepcie a bankety, ktorých sa zúčastňovali zástupcovia inštitúcií zo všetkých 28 členských štátov EÚ. Výstava bola prístupná aj verejnosti a vernisáž sa konala za účasti autorov.

Bratislava Slávnostnej vernisáže, ktorá sa konala dňa 1. 4.2017 v Galérii NR SR na Bratislavskom hrade, sa zúčastnilo 250 vzácnych hostí. Výnimočný večer moderovala Diana Hágerová a jedinečnú atmosféru dotvorila unikátne skomponovaná ľudová hudba s prvkami moderných žánrov Matúša Ferka spolu so speváckym vystúpením Veroniky Strapkovej. Samotnú výstavu, ktorá sa konala v termíne 2.-17. apríla 2017 videlo približne 6000 ľudí. Podľa slov kompetentných sa také niečo nestalo už niekoľko rokov.

New York 
Prvá prezentácia na americkom kontinente sa konala dňa 9.9.2017 v hoteli Crowne Plaza Times Square v New Yorku. Vďaka organizátorom večera, nadácii +421 Foundation, mali možnosť pozvaní tieto unikátne obrazy prvýkrát vidieť v Amerike. Za účasti autorov projektu a slovenských modeliek odetých v krásnych krojoch a s partami na hlavách otvorili jedinečný večer pod názvom Slovak Fashion Night 2017 – Blue Slovak Danube Soiree. Medzi 400 pozvanými hosťami nechýbali ani generálna konzulka Slovenskej Republiky v NY Ladislava Begeç alebo manželka ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Jarmila Lajčák-Hargašová.

Ottawa
Dňa 1.októbra 2017 zorganizovalo Veľvyslanectvo SR v Ottawe celodňovú akciu s názvom Slovak Day – Ottawa Welcomes the World, ktorá bola súčasťou osláv 150. výročia založenia Kanady . Aj vďaka projektu „Party v 21.storočí“ sa podarilo zaujímavou a interaktívnou formou predstaviť bohatú históriu a tradície našej krajiny, ale aj súčasné moderné Slovensko. Slovenskú expozíciu si v priebehu dňa pozrelo vyše 7000 návštevníkov . Projekt sa veľmi páčil a oslovil aj samotného primátora Ottawy p. Jima Watsona, ktorý ponúkol zorganizovať výstavu na radnici v City Hall Gallery v roku 2018.

INFORMÁCIE:
Výstava potrvá od 2. 11.2017 do 31. 1. 2018
OTVÁRACIE HODINY – Výstavné priestory Domu umenia Piešťany:
Utorok – Piatok 14 – 17 h
Sobota a Nedeľa 14 – 18 h
pondelky a sviatky zatvorené
19.12.2017 – 8.1.2018 zatvorené
DNI S AUTORMI:
11. 11. 2017 / 09. 12. 2017 / 20. 01. 2018
www.party21art.com
Zuzana Sénášiová 0911/648 099

-Dom umenia-

Populárne články