Connect with us

Kultúra

Do Piešťan príde 170 remeselníkov zo šiestich krajín

Published

on

Reklama

Tak ako každý rok, aj tentoraz si návštevníci Kúpeľného ostrova budú môcť mnohé remeslá vyskúšať. Festival Tradičné umelecké remeslá začína už v piatok 16. mája. Jeho oficiálne otvorenie je v sobotu o 10.00 h v hudobnom pavilóne Harmony.

[singlepic id=42925 w=520 h=340 float=center]

Reklama

Vo folklórnom programe vystúpi spevácka skupina Kolovrátok z Drahoviec a mužská spevácka skupina z Heľpy. Na nedeľu 15.00 h je pripravené bábkové divadlo pre deti Stražanovo. Za organizátorov o tom informovala Ľubica Kuzmová.

Najdôležitejšími hviezdami festivalu však budú remeselníci. Tentoraz ich príde 170 a okrem Slovenska budú pochádzať aj z Česka, Poľska, Maďarska, Srbska , Slovinska. Mnohí z nich v tvorivých dielňach návštevníkom ochotne vysvetlia základy výroby košíkov, servítkovej techniky, točenie na keramickom kruhu, maľovanie a figurálnu tvorbu alebo napríklad aj to, ako narábať s nástrojmi v dielni kováča. Na podujatí dostanú opäť priestor aj chránené dielne, domovy sociálnych služieb a zdravotne postihnutí remeselníci.

Reklama

Slávnostného otvorenia sa zúčastní minister hospodárstva Tomáš Malatinský, pretože jeho rezort prevzal záštitu nad podujatím Ľudové umelecké remeslá, ktoré sa okrem Piešťan koná aj v Nitre, Hlohovci, Skalici, na Štrbskom Plese, v Senci a v Žiline.

Text: TS/red Foto: Martin Palkovič

Populárne články