Connect with us

Kultúra

Do Noci kostolov sa zapoja obe piešťanské farnosti

Published

on

Reklama

Otvorené a rozžiarené kostoly, sprístupnené veže a krypty, zaujímavé prednášky a koncerty. Aj taká bola Noc kostolov, ktorú vlani navštívilo vyše 23 000 ľudí.

[singlepic id=13997 w=320 h=240 float=right]Aj v roku 2012 sa kostoly otvoria pre verejnosť. Noc kostolov sa bude konať 1. júna 2012 od 18.00 do 24.00 hod. Jej mottom bude parafrázovaný verš z Prvého listu Solúnčanom: „Všetci sme deti svetla. Nám nevládne Noc, ani temnota“. Duchovnú garanciu nad projektom v roku 2012 prevzal trnavský arcibiskup Mons. Róbert Bezák.

Reklama

Prípravy už začali, program spoluvytvárajú veriaci z farností. Podľa Lucie Drábikovej z Trnavskej arcidiecézy sa do podujatia zapoja obe piešťanské farnosti aj Vrbové a Lančár. Tam bol vlani otvorený unikátny kostol sv. Michala Archanjela, ktorý je verejnosti prístupný iba výnimočne. „Aktuálne prebiehajú stretnutia koordinátorov programu vo farnostiach,“ uviedla L. Drábiková. Farský úrad v Kočíne organizuje 28. januára ples. Výťažok z neho použije na prípravu Noci kostolov.

Noc kostolov má šesť ročnú tradíciu. Po prvý raz ju zorganizovali v Rakúsku v roku 2005, od roku 2009 prebieha aj v Českej republike, kde sa v roku 2011 zapojilo už viac ako 900 kostolov a modlitební. Na Slovensku bola po prvý raz zorganizovaná v roku 2011v piatok 27. mája 2011 od 18.00 do 24.00 h. V tomto roku sa Noc kostolov uskutoční okrem Česka a Rakúska i v Nemecku, Holandsku, o jej príprave sa hovorí i v Maďarsku. Jej začiatok opäť oznámi vyzváňanie zvonov otvorených kostolov o 17.50 hod. Cieľom Noci kostolov je otvoriť ich na niekoľko hodín pre verejnosť a ponúknuť zaujímavý program aj ľuďom, ktorí bežne nechodia do kostola, aby mali možnosť nahliadnuť a spoznať krásu katedrál, kostolov, kaplniek, pastoračných centier, modlitební, kláštorných záhrad, ale aj krýpt či veží, ich zaujímavú históriu, umenie, spev a kultúru.

Reklama

Duchovnú garanciu nad projektom v roku 2012 prevzal trnavský arcibiskup Mons. Róbert Bezák. Do druhého ročníka sa okrem Trnavskej arcidiecézy zapoja aj Nitrianska diecéza, Košická arcidiecéza, gréckokatolícka Bratislavská i Košická eparchia, Žilinská diecéza, Spišská diecéza a Banskobystrická diecéza.

Prečítajte si ako vyzerala No kostolov v Piešťanoch minulý rok

Text: tlačová správa, mp Foto: M. Palkovič

Populárne články