Connect with us

Kultúra

Dni európskeho kultúrneho dedičstva – otvárací ceremoniál hostia Piešťany

Published

on

Reklama

Piešťany budú tento rok jedným z miest, ktoré hostí Dni európskeho kultúrneho dedičstva. Slávnostný otvárací ceremoniál sa uskutoční dňa 8. septembra 2020 v Dome umenia. Kúpeľné mesto sa tak pripojí desiatkam štátov, v ktorých sa pri tejto príležitosti uskutočnia tisícky podujatí.

Organizácia DEKD sa koná pod záštitou Rady Európy a Európskej komisie. Témou tohtoročných Dní je motto „Minulosť vzdeláva“.
Slovenská republika sa pripojila k usporiadateľom DEKD v roku 1993 a od vtedy sa každoročne konajú otváracie podujatia v niektorom meste a každý ročník je zameraný na špecifickú tému.

Reklama

Základným cieľom DEKD, ktoré sa tradične konajú v mesiaci septembri, je jednak zvýšiť povedomie obyvateľov o miestom dedičstve a prehĺbiť záujem o jeho ochranu, ako aj rozvinúť pocit spolupatričnosti s európskym kultúrnym dedičstvom. Počas DEKD sa otvárajú pre verejnosť mnohé historické budovy, pamiatky, areály, ktoré sú zvyčajne uzavreté pre verejnosť, alebo sa v bežne navštevovaných pamiatkach, múzeách a galériách poriadajú špeciálne sprievodné podujatia.

Na plagáte Barlolámač

Súčasťou prezentácie DEKD je hlavný plagát podujatia. Grafický motív odkazuje na podujatie ako také, na tému podujatia a na hosťujúce mesto otváracieho ceremoniálu podujatia, ktorým je pre rok 2020 mesto Piešťany.

Reklama

Na navrhnutie hlavného plagátu podujatia DEKD je každoročne vyhlásená súťaž. V tomto roku bolo do grafickej súťaže prihlásených 28 návrhov plagátov.

Víťazom tohtoročného návrhu sa stala Zuzana Marhefková, ktorá opísala, ako k návrhu svojím nápadom prišla: „Motív plagátu je inšpirovaný 200-ročnou tradíciou kúpeľnej liečby, ktorá sa vo vizuálne zhmotňuje odkazom na jedinečnú sochu Piešťan – barlolamača. Téma ročníka Minulosť vzdeláva ma inšpirovala k tomu, aby som ukázala, ako nás história, zakonzervovaná v umeleckých dielach, architektúre a pamiatkach, neustále učí. Ako sa nám minulosť prostredníctvom nich prihovára. Stačí len prísť a započúvať sa. Kúpeľná minerálna voda sa pretavila aj do farebnosti vizuálu, ktorý je v modro-fialových tónoch, podporený “zvlnenou” typografiou. Už len rozvlniť hladinu a ponoriť sa do minulosti.“

Zdroj: www.piestany.sk/ Martin Ričány

Populárne články