Connect with us

Kultúra

Dnes v Dome umenia Tlmočník i insita z Kovačice

Published

on

Reklama

Dnes (1. marca) v piešťanskom Dome umenia môžete vidieť slovenskú premiéru filmu Tlmočník. Úlohu tlmočníka Aliho v ňom stvárnil Jiří Menzel, ktorého za mimoriadny prínos pre svetový film ocenili na festivale Berlinale cenou Berlinale Camera. Okrem toho je na dnešný deň pripravená vernisáž výstavy insitných umelcov z Kovačice a zajtra sa uskutoční vernisáž výstavy Umenie bez hraníc.

Tlmočník je svojrázne roadmovie o dvoch pánoch, ktorí cestujú krížom cez Slovensko, aby spoznali pravdu o vlastnej minulosti. Obaja hlavní hrdinovia sa počas cesty dostávajú do bizarných situácií, stretávajú rozmanitých ľudí a postupne si skladajú mozaikovitý obraz strednej Európy, ktorá sa navonok mení, ale niekde v hĺbke ukrýva stále nevyriešené konflikty. Vďaka poznaniu života toho druhého, začínajú chápať vlastné činy a nanovo si definujú vlastnú identitu.

Reklama

Oscarový režisér a publikom milovaný český filmár, Jiří Menzel, v novej snímke režiséra Martina Šulíka, stvárnil asketického tlmočníka Aliho. Jeho partnera, rakúskeho učiteľa a bonvivána so slabosťou pre alkohol a pekné ženy, si z chuti zahral popredný rakúsky herec Peter Simonischek, nositeľ Európskej filmovej ceny Felix za najlepšieho herca roku 2016 za nemeckú komédiu Toni Erdmann, ktorá bola nominovaná aj na Oscara.

Projekcia začína o 18:00 h a vstupné je 5 EUR.

Reklama

Ešte predtým o 17:00 h sa uskutoční vernisáž výstavy insitných umelcov z Kovačice VERESKÁ – HAJKO – CICKA.

V piatok 2. marca  je v Dome umenia na programe ďalšia vernisáž. Výstava nesie názov UMENIE BEZ HRANÍC predstavia sa ne nej so svojimi dielami Mária Hanúsková (SR) – keramika, Igor Yeliseyev (UA), Volodymyr Kolesnykov (UA), Orest Tsyupko (UA) – obrazy. Začiatok vernisáže je o 17:00 h. Obe výstavy potrvajú do 3. apríla 2018.

-red-

Populárne články