Connect with us

Kultúra

Divadlo Dino tichom lieči duše

Published

on

Reklama

Ochotníci vedia prilákať podobný počet divákov ako profesionáli a zabaviť dokážu možno ešte lepšie. Pred  oficiálnym otvorením divadelnej sezóny 2011/2012 odohralo v Dome umenia piešťanskú premiéru svojho predstavenia Ticho lieči Divadlo Dino z Hornej Stredy.

[singlepic id=20108 w=320 h=240 float=right]Autorská hra herca Radošinského naivného divadla Františka Reháka je poznačená štepkovskou poetikou, ale ochotníci jej dodávajú to, čo profesionálnym hercom z Bratislavy (Radošiny) chýba. A nie je to len autentické nárečie.

Reklama

Rehákovi hrdinovia sú obyčajní ľudia, presne ako herci. Pestré charaktery pacientov liečebne, kde sa hra odohráva, sú preto hodnovernejšie. V zábavných i smutných situáciach nie je cítiť napätie, publikum to hercom proste verí. Nečudo, že si talent tohto ochotníckeho súboru všimli aj filmári. Ženy z Dina zažiarili napríklad v Nvotovom film Muzika.

Sanatórium v Tatranskej Polianke zmenil autor hry na mikrosvet, v ktorom žije asi každý z nás. Na začiatku tu vznikajú napäté situácie, najmä preto, že všetci hrdinovia sú až príliš rozdielni. Postupne si však k seba hľadajú cesty a spolu s liečbou tela si uzdravujú aj duše, veď Ticho lieči.

Reklama

[nggallery id=1102]

Text a foto: Martin Palkovič

 

Populárne články