Connect with us

Kultúra

Deväť rokov študoval fakty o Gustávovi Husákovi, teraz ich v knihe ponúka aj nám

Published

on

Reklama

Deväť rokov venoval historik Michal Macháček štúdiu faktov o osobnosti Gustáva Husáka posledného prezidenta Československej socialistickej republiky. Výsledkom je viac než šesťstostranová kniha, ktorá vychádza z výsledkov výskumu doteraz neznámych prameňov z českých, slovenských a ruských archívov i materiálov zo súkromného archívu rodiny. V pondelok 26. marca príde mladý český historik do Piešťan, aby svoju novú knihu predstavil aj v našom meste.

Prezentáciu v Piešťanskom informačnom centre zastrešuje Mestská knižnica v Piešťanoch za spolupráce Seniorského parlamentu. Jej začiatok je naplánovaný na 17:00 h. Je to v poradí piata prezentácia tejto publikácie na Slovensku.

Reklama

„Cieľom bolo splatiť historiografický dlh, keď chýbala podrobná a zároveň komplexná biografia o živote a diele tohto slovenského a československého politika,“ vysvetľuje M. Macháček. Knihu vydalo nakladateľstvo Vyšehrad v roku 2017 a vznikla na Karlovej univerzite v rámci programu PROGRES Q09: Historie – Klíč k pochopení globalizovaného světa. Jej náklad bol 3500 kusov avšak už sa robili tri dotlače, takže celkovo už bolo predaných približne 7000 výtlačkov. 

Syn Gustáva Husáka, Vladimír, skonštatoval: „Zdá sa mi, že autor knihy pozná môjho otca lepšie ako ja sám.“

Reklama

Meno Gustáva Husáka (1913–1991) je najsilnejšie spojené s  obdobím normalizácie 70. a 80. rokov. kedy prichádzala na svet generácia „Husákových detí“. Nová Husákova biografia z pera historika Michala Macháčka sleduje dlhú kariéru posledného prezidenta komunistického Československa od samého začiatku a zameriava sa Husákov pôvod a rodinné zázemie, mladosť, štúdium a vstup do Komunistickej strany Československa, jeho pôsobenie počas vojny a Slovenského národného povstania, v povojnovej politike, jeho odsúdenie v procese so slovenskými „buržoáznymi nacionalistami“, úspešne zavŕšené úsilie rehabilitácie a postupný návrat na mocenské výslnie. Bokom nezostal ani Husákov osobný život, kde kniha prináša tiež nové zistenia. Symbol stuhlosti a stagnácie  normalizačnej doby tak v Macháčkovej knihe vystupuje ako osobnosť s viacerými vrstvami. Je prvou ucelenou monografiou o G. Husákovi nielen v českej historiografickej produkcii.

-red- Zdroj: http://www.ivysehrad.cz/kniha/gustav-husak/

Populárne články