Connect with us

Kultúra

Deň architektúry predstaví aj zabudnutý projekt Ľudovíta Wintera

Published

on

Reklama

Aj tento rok patrí prvý októbrový víkend zvedavým ľuďom, ktorí vyrazia do ulíc svojich miest, aby objavili zaujímavé stavby aj potenciál verejného priestoru. Deň architektúry sa štvrtýkrát uskutoční v 52 českých a troch slovenských mestách. Tretí raz sú medzi nimi aj Piešťany. Cyklo výlet po architektonických zaujímavostiach nášho mesta začína v nedeľu 5. októbra o 14.00 h pri soche Barlolámača.

[singlepic id=48075 w=520 h=340 float=center]

Reklama

Týždeň predtým otvoria v zrekonštruovanej Elektrárni na Staničnej ulici výstavu, ktorá je pokračovaním projektu Piešťanské nakúkanie. Od soboty 27. septembra si môžu návštevníci nedávno opravenej technickej pamiatky pozrieť fotografie chátrajúcich budov, ktoré majú ľuďom pomôcť uvedomiť si ich hodnotu. Miesto výstavy je dôkazom, že aj zdanlivo zbytočný a nepotrebný objekt môže slúžiť verejnosti. Roky zatvorená a nepoužívaná Elektrárňa Piešťany je dnes vzdelávacím a kultúrnym centrom. AKTUALIZOVANÉ (23. septembra o 20.00 h) Organizátorka výstavy Lívia Gažová informovala, že Elektrárňa Piešťany nebude v tomto termíne ešte verejnosti prístupná. Dátum otvorenia výstavy zverejníme po jeho upresnení.

„Snažíme sa poukázať na skryté kvality miest a zvýšiť všeobecnú citlivosť na naše najbližšie okolie,“ povedala zakladateľka festivalu a architektka Marcela Steinbachová. V súlade s touto myšlienkou je naplánovaná aj komentovaná cyklo vychádzka, ktorá sa uskutoční v prvú októbrovú nedeľu v Piešťanoch.

Reklama

Účastníci navštívia priestory Domu umenia, ktoré sú inak divákom neprístupné. Dielo uznávaného slovenského architekta Ferdinanda Milučkého je dominantou nábrežia Váhu, po ktorom bude vychádzka pokračovať smerom k Lodenici. „Predstavíme na nej pôvodný projekt Floreátu, za ktorým stál Ľudovít Winter,“ hovorí architektka Eva Rohoňová, organizátorka Dňa architektúry v Piešťanoch. Vychádzka skončí na Lodenici, ktorej dominantou je stavebne zaujíma rozhodcovská veža.

Nakoniec sa účastníci dozvedia aké sú výhody a nevýhody prímestských štvrtí. Tú, ktorá vzniká v južnej časti Piešťan, budú môcť porovnať s nerealizovanými plánmi Ľudovíta Wintera.

Deň architektúry organizuje pražské občianske združenie Kruh, ktorého cieľom je sprostredkovať dialóg o architektúre medzi odborníkmi a verejnosťou. Realizáciu podujatia podporilo Mesto Piešťany.

Deň architektúry v Piešťanoch nájdete aj na sociálnej sieti Facebook.

Text: Tlačová správa

REKLAMA

pnky_1-ab-contact-sept

Populárne články