Connect with us

Kultúra

Cinematik rozdal ceny, prišiel rekordný počet divákov

Published

on

Reklama

Filmy, ktoré na Slovensku ešte neboli premietané, originálne filmové sekcie a množstvom sprievodných podujatí. Z Cinematiku sa za uplynulých deväť rokov stal festival s neopakovateľnou atmosférou, ktorý sa chce stále zlepšovať.

[singlepic id=58279 w= h= float=center]

Reklama

Režisér Jaro Vojtek uviedol na Cinematiku svoj film Debut v svetovej premiére aj s veľkou časťou štábu

Počas šiestich festivalových dní videli diváci vyše stovku filmov, mnohé z nich v slovenskej premiére. Premietacie sály boli pred každým predstavením plné. Akreditovalo sa tisíc divákov, predaj jednorázových lístkov zatiaľ nie je zrátaný. „Chcem sa poďakovať všetkým divákom, ktorí chodili do kina. Bolo ich oveľa viac ako minulý rok,“ povedal počas záverečného ceremoniálu výkonný riaditeľ podujatia Tomáš Klenovský. „Máme ešte drobné rezervy, preto sa nemusíme ostýchať dávať si vyššie ciele,“ doplnil ho umelecký riaditeľ Vladimír Štric.

Reklama

Krátko predtým udelili organizátori festivalu filmové ceny. Najlepším európskym filmom sa stala Veľká nádhera režiséra Paola Sorrentina, najlepším slovenským dokumentárnym filmom Hrana – 4 filmy o Marekovi Brezovskom režiséra Patrika Lančariča.

Veľká nádhera, film o stárnucom spisovateľovi a umeleckej smotánke v Ríme, získal cenu Meeting Point Europe Award. O jej udelení rozhodol panel 17 európskych kritikov.

Cenu Cinematik.doc Award súťažnej sekcie celovečerných slovenských dokumentov, ktoré mali premiéru za ostatných 12 mesiacov, spojenú s finančnou prémiou Literárneho fondu, dostala Hrana – 4 filmy o Marekovi Brezovskom. Cenu udelila porota v zložení Carmen Gray (Veľká Británia), Diana Groó (Maďarsko) a Daniel Vadocky (Slovensko).

Celovečerný debut režiséra Mira Rema Comeback o živote dvoch recidivistov si odniesol cenu primátora Rema Cicutta. Film bol na Cinematiku uvedený v slovenskej predpremiére.

Divákom sa najviac páčila čierna komédia Johna Michaela McDonagha Kalvária o kňazovi, ktorému sa počas spovede niekto vyhráža smrťou.

Súčasťou záverečného ceremoniálu bola svetová premiéra filmu Deti režiséra Jara Vojteka. Bodkou za šesťdňovým filmovým maratónom bola projekcia filmu kontroverzného režiséra Davida Cronenberga Mapy ku hviezdam. Keďže do skončenia festivalu v Toronte ho nemohli premietať na žiadnom inom filmovom podujatí, Cinematik ho pustil v pondelok 15. septembra ako svoj posledný film.

Srdcom Cinematiku je každoročne festivalový bar, pri ktorom sa cez víkend uskutočnil Piešťanský rínek. Do neskorej noci tam potom hrali a tancovali folkloristi zo súborov Žito a Máj.

Text: Martin Palkovič/ts Foto: mp

REKLAMA

pnky_1-ab-contact-sept

Populárne články