Connect with us

Kultúra

Deň architektúry bude o úspechoch aj sklamaniach z verejných priestorov

Published

on

Reklama

Nedávne rekonštrukcie zmenili ráz pešej zóny, centra mesta aj nábrežia. Ostatné miesta na svoje znovuzrodenie ešte čakajú. Rovnako ako verejné budovy a park. V ako stave sú a čo potrebujú naše ulice a križovatky? Naprieč mestom na bicykloch v sprievode tvorcov verejných priestorov.

[singlepic id=35724 w=320 h=240 float=left] Piešťany sa aj tento rok stanú jedným z mála slovenských miest zapojených do podujatia Deň architektúry organizovaným najmä v Česku. Poznávacou cyklojazdou na tému verejné priestory budú sprevádzať odborníci, ktorí vysvetlia, ako by mal verejný priestor fungovať, pre koho je budovaný a kým je užívaný. Zraz účastníkov je v sobotu 5. októbra o 14.00 z pred sochou Barlolámača.

Reklama

Podujatie sa začne prechádzkou po pešej zóne v sprievode Bohuslava Perneckého, jedného z jej autorov. Piešťanský architekt, ktorý spolu s kolegami za tento projekt získal cenu CE.ZA.AR, objasní svoje zámery, priblíži použité prvky aj materiály.

Nasledovať bude zastávka na nedokončenom námestí na Nálepkovej ulci. Priestor pred obytnými domami a kanceláriami donedávna slúžil ako nelegálne parkovisko. Málokto vie, že existujú plány na jeho úpravu a v budúcnosti tam možno rozšíri promenádna atmosféra pešej zóny a napokon príde aj k prepojeniu s priestorom pred Auparkom.

Reklama

Úpravu okolia tohto nákupného centra projektoval taktiež Bohuslav Pernecký. Účastníci Dňa architektúry si preto vypočujú jeho komentár k tomuto miestu. Potom sa po Teplickej ulici presunú na bicykloch k mestskej knižnici, ktorá nedávno prešla rekonštrukciou a takisto plní funkciu verejného priestoru. Cyklojazda bude pokračovať cez Floreát, okolo potoka Dubová a Sĺňavy do mestského parku, kde verejnosť oboznámia so svojimi zámermi víťazi sútaže na jeho revitalizáciu.

Deň architektúry sa skončí v komunitnom centre ŽiWell, výstavou architektonických projektov, ktorých realizácia sa z rôznych dôvodov odkladá.

V Čechách, na Slovensku a tento rok aj v Londýne organizuje Deň architektúry občianske združenie Kruh. Cieľom prednášok a diskusií je sprostredkovať dialóg o architektúra medzi odborníkmi a verejnosťou. Podujatie má tiež pomôcť objavovať architektúru, často aj tam, kde zdanlivo žiadna nie je.

Text: Tlačová správa

Populárne články