Connect with us

Kultúra

Čitateľský maratón bol plný orechov

Published

on

Reklama

Detský maratón v nepretržitom čítaní odštartovali v posledný májový deň aj v piešťanskej knižnici. Ako prví tam hneď ráno prišli tretiaci zo Základnej školy M. R. Štefánika a začali sa striedať nad knihou Andrei Gregušovej Operácia orech a iné dedkoviny.

[singlepic id=14069 w=320 h=240 float=right]Čítaním propagujú linku istoty

Reklama

Dve desiatky detí čítali nahlas asi hodinu. Všetci sa podpísali na plagát, ktorý poslúži pri zarátaní detí z celého Slovenska zapojených do podujatia. Vlani ich bolo 21 234, rok predtým iba polovica. Ambíciou organizátorov zo Slovenského výboru UNICEF je aj tentoraz prekonať predošlý rekord.

Do projektu sú zapojené knižnice po celom Slovensku, a v Piešťanoch sa k nim pridali aj základné školy. Čítalo sa teda aj v triedach. Presný počet malých Piešťancov, ktorí sa čitateľského maratónu zúčastnili je 562.

Reklama

Cieľom podujatia bolo zapojiť do čítania čo najviac žiakov základných škôl a spropagovať linku detskej istoty. Na čísle 116 111 nájdu deti nepretržite odborníkov, na ktorých sa môžu obrátiť so svojimi problémami. Záštitu nad projektom prevzala Oľga Feldeková.

[singlepic id=14070 w=320 h=240 float=left]Deti stále čítajú

Pozitívny vzťah k literatúre potvrdili žiaci 3. A. zo Základnej školy M. R. Štefánika, aj ich triedna učiteľka. Tretiak Adam nám povedal, že radšej číta ako hrá videohry: „Naposledy som prečítal Emilove šibalstvá.“ Jeho spolužiak Erik je na tom podobne: „Keď si zahrám jednu hru počítač sa mi vypne,“ aj preto radšej číta.

Podľa ich triednej učiteľky Ireny Gábrišovej majú aj súčasné deti dobrý vzťah k čítaniu: „Každý mesiac chodíme do knižnice, už od prvého ročníka. Deti sú na to zvyknuté, takže nemajú problém s čítaním kníh.“ Pri porovnaní so staršími deťmi sa pani učiteľka nemyslí, že tie súčasné sú na tom horšie. „Veľa záleží aj od rodiny. Ale v škole máme pokyny, aby sme práve na čítanie kládli dôraz a nemyslím, si že by sa to zhoršovalo.“

[singlepic id=14072 w=320 h=240 float=left]Krstilo sa orechmi

Na záver čitateľského maratónu pokrstili vlašskými orechmi spisovateľ Dušan Dušek a viceprimátor Timotej Miština knižku Operácia orech a iné dedkoviny, ktorú deti od rána v knižnici čítali. Piešťanského krstu sa zúčastnili aj autorka Andrea Gregušová a ilustrátorka Alena Wagnerová.

Názvom knihy sa okrem krstných rodičov inšpirovali aj deti zo ZŠ na Holubyho ulici. Pripravili si dramatizáciu jej troch častí. Tu je jedna z nich.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BxblIYoZ_48[/youtube]

A aj na úplnom konci čitateľského maratónu sa spomínali orechy. Mestská knižnica totiž získala ocenenie Sakáčik v súťaži slovenských knižníc, za organizáciu minuloročného festivalu rozhlasových rozprávok Piešťanský oriešok. Na nákup nových kníh dostala 650 €.

[nggallery id=763]

text a foto: Martin Palkovič

Populárne články