Connect with us

Kultúra

Cimbálová muzika Jiřího Janouška vo štvrtok v Dome umenia

Published

on

Reklama

Vo štvrtok 28. júna od 19:30 hsa budú Malou sálou Domu umenia niesť tóny cimbalu. V rámci 63. music festivalu Piešťany sa tu predstaví Cimbálová muzika Jiřího Janouška.

Sólistkou a primáškou muziky je Markéta Janoušková. Tento originálny koncertný projekt na rozhraní klasickej a ľudovej hudby (Folklore Classic) odráža majstrovstvo oboch hudobných žánrov a jeho prevedenie na festivalových pódiách zaznamenáva mimoriadny ohlas.

Reklama

Huslistka Markéta Janoušková vyštudovala hru na husle na Pražskom konzervatóriu a AMU v Prahe. V súčasnosti študuje na Hochschule für Music Hanns Eisler v Berlíne. Počas svojej krátkej umeleckej kariéry absolvovala množstvo koncertov a recitálov v Českej republike ale i v ďalších krajinách Európy, Ruska, Ekvádoru a USA. Ako sólistka vystúpila s významnými hudobnými telesami ako Symfonický orchester Českého rozhlasu, Komorná filharmónia Pardubice, Severočeská filharmónia Teplice, Karlovarský symfonický orchester či Barocco sempre giovane.

V poslednom období hosťovala na festivaloch v Belgicku, Rakúsku, Španielsku, Veľkej Británii, Rusku, Švédsku a Nemecku. V Českej republike hosťovala na Medzinárodnom festivale Český Krumlov, České dotyky hudby, Dvořákov festival, Beethovenov festival, Medzinárodný festival Karla Ditterse z Dittersdorfu. Ako špeciálny hosť vystúpila na slávnostnom koncerte Brnenského rozhlasového orchestra ľudových nástrojov (BROLN), ktorý v priamom prenose uvádzal Český rozhlas.

Reklama

Okrem sólovej hry je Markéta tiež významnou komornou interpretkou. Jej novozaložené Páleníčkovo klavírne trio už zaznamenalo úspech na Súťaži Bohuslava Martinů a umiestnilo sa medzi finalistami na Premio „Antomio Bertolini“ v talianskom Miláne.

Program:

Jiří Janoušek: Myjavské melodie
Leoš Janáček: Moravská lidová poesie v písních úpr. J. Janouška
Ta naša Lavečka
Zelené sem sela
Ilja Zeljenka: Bagatelli pro sólové housle
Jiří Janoušek: Písecké sedlcké, instrumentální pásmo melodií z Dolńácka
Tomáš Drábek: Písně z Kopanic, pásmo písní o manželství
Jiří Janoušek: Pod háječkem pod zeleným
Jiří Janoušek: Teskním, Bože, teskním, valašský starodávný
Sylvie Bodorová: Dža more cikánská balada pro sólové housle
Jan Gašpar Hrisko: Cikánský tanec pro cimbál
Jiří Janoušek: Na Samkovu notu, koncertní melodie z Myjavy pro tři primáše
Ján Čikoš: Variace na východoslovenskou karičku pro cimbál
Béla Bartók: Rumunské tance

PR

Populárne články