Connect with us

Kultúra

Čierna komédia Invalid má v Piešťanoch premiéru v utorok. Podieľali sa na nej aj Piešťanci

Slovenská čierna komédia Invalid sa do kín dostane od 9. februára. Premiéru mala posledný januárový deň v Bratislave a ohlasy boli pozitívne. Regionálna premiéra v Piešťanoch sa uskutoční v Kine Fontána v utorok 7. februára, pričom na ňu zavítajú aj tvorcovia. Na filme sa podieľali okrem iných aj Piešťanci Rytmus a producent Peter Veverka.

Published

on

Reklama

 

Na projekcii v piešťanskom kine o 19:00 h budú prítomní režisér Jonáš Karásek, producent Maroš Hečko a scenárista Tomáš Dušička. Okrem nich tiež prídu herci Gregor Hološka, Ivo Gogál, Sandra Lasoková a Sväťo Malachovský.

Reklama

Aký je stručný príbeh filmu? Laco Hunder (Gregor Hološka) pracuje ako údržbár v múzeu, má rád svoj pokoj a ak mu nie je dopriaty, začína sa prejavovať jeho výbušná povaha. Preto niet divu, že jedného dňa vyhodí z okna milovanú vežu svojho dospievajúceho syna (Tadeáš Bolo). Syn utečie z domu a Lacova manželka Zdena (Helena Krajčiová) sa zaprisahá, že s ním už nikdy nebude hovoriť, pokiaľ sa syn nevráti.

Reklama

Laco sa zúfalo pokúša o nápravu svojej chyby, pričom je presvedčený, že sa jedná len o synovu vežu. Nájde inzerát na novú, ale jeho snaha stroskotá, keď ho skupina malomestských mafiánov vyláka z mesta, okradne a zbije na smrť. Zhodou okolností (alebo vedený Bohom, ako si rád myslí) róm Gabo (Zdeněk Godla) zachráni Laca, ktorého mafiáni nechali zomrieť na dne tmavej stoky.
Lacov život je v troskách. Nikto mu neverí. Jeho rodina, spolupracovníci a dokonca aj polícia si myslia, že do kanála spadol, lebo bol jednoducho opitý. Inšpirovaný westernom sa Laco rozhodne vziať právo do vlastných, údržbárskych – rúk. A hoci pomsta je sladká a robí Lacovi dobre, skutočné víťazstvo získam až keď si uvedomí, že tým najdôležitejším sú jeho manželka, syn a nový priateľ Gabo.

Na nakrútení filmu pracoval 60-členný štáb 23 filmovacích dní. Pozorné divácke okolo v komédii zbadá aj youtubera GoGa a raperov Rytmusa, Majka Spirita a Veca. Pre Rytmusa to nebola prvá filmová skúsenosť, napriek tomu si ju užíval. Spolupracoval tiež scenári, kde dodal podnety k plnohodnotnému jazyku ulice. Patrik Rytmus Vrbovský naspieval i titulnú pieseň k filmu, pri ktorej mu asistovala skupina Kmeťoband. Ide o legendárnu skladbu Úsmev v rómskom prevedení. Pieseň sa volá Asal a jej preklad do rómčiny urobil Matúš Bagar.

 

-red-/TS

Populárne články