Connect with us

Kultúra

Chtelničania si užili tvorivý víkend

Published

on

Reklama

Prvá polovica júna v je v obci Chtelnici nabitá akciami a rôznymi podujatiami. Medzi ne sa zaradil aj prvý ročník vydarených Tvorivých dielní.

10473071_580399555414452_981705809472331579_n

Reklama

Druhý júnový víkend v obci Chtelnica patril podujatiu s názvom Tvorivé dielne 2014. Udalosť sa uskutočnila v areáli kaštieľa, a to vďaka spolupráci Klubu regionálneho umenia a histórie Chtelnice (KRUH) a obce Chtelnica. Program Tvorivých dielní trval od desiatej hodiny ráno až do večera, kedy ho ukončil hudobný hosť Musica Natura. Zatiaľ čo samotná tvorba napr. keramiky, rôznych drevených hračiek či zdobenie medovníkov bolo určené skôr pre najmenších, ani tí starší neslúžili len ako sprievod, ale mohli obdivovať okrem iného aj výrobcov fujar, ktorí nielen prednášali na tému, ako sa fujara vyrába, ale aj následne predviedli svoj výsledný produkt. Remeslá zastupoval tiež umelecký kováč, rezbári, maľovalo sa, nechýbala ani textilná tvorba a samozrejme ani klasické občerstvenie.

REKLAMAheaven rest

Reklama

Najzaujímavejšou súčasťou Tvorivých dielní bola však pre niektorých prehliadka chtelnického kaštieľa spojená s historickým výkladom, ktorá sa realizovala vo viacerých vstupoch. Potvrdil to aj jeden z účastníkov akcie, Ivan Prvý: „zo všetkého najviac sa mi páčila prehliadka kaštieľa. Bol som vo všetkých jeho priestoroch prvýkrát v živote.“ Všetci návštevníci Tvorivých dielní si mali totižto možnosť prezrieť interiér celého kaštieľa, ktorý nie je bežne sprístupnený verejnosti. Prehliadka bola o to výnimočnejšia, že kaštieľ slúžil v minulosti aj ako základná škola, a preto sa v jeho múroch pohybovalo aj množstvo starších občanov, ktorí si spomínali na svoje školské časy a deťom či vnúčatám ukazovali, kde mali kedysi triedy a podobne.

Za úspechom akcie a solídnou účasťou stojí určite aj vydarené počasie, a tiež to, že podobná akcia sa v Chtelnici ešte doposiaľ nekonala. Či sa však podujatie podarí zopakovať aj o rok, v čo organizátori dúfajú, je zatiaľ neisté. Spokojnosť návštevníkov podujatia ale svedčí o tom, že druhý ročník by bol medzi ľuďmi vítaný takisto ako ten prvý.

Autor: Bc. Lenka Miškolciová Foto: Cyril Grebečí

Populárne články