Connect with us

Kultúra

Bude Dolný Lopašov lepší?

Published

on

Reklama

Začať niečo od najmenšieho je buď obrovské šialenstvo alebo úspešný krok. Chce to veľa odvahy, práce, presviedčania, motivácie. A tá mladým z dedinky pri Vrbovomnechýba ani náhodou. Aj keď by si možno mnohí ťukali na čelo, ich iniciatíva je obdivuhodná.

[singlepic id=48800 w=520 h=340 float=center]Podľa známeho výroku Jakuba Ptačina začínajú so zmenou svojho okolia od seba – robia si svet okolo krajším sami. Čo je komu po Dolnom Lopašove? Pravdou je, že jeho príklad začínajú nasledovať aj iné obce s uvedomelými občanmi. A to je možno začiatok cesty, aby sme sa tu mali o trošku lepšie.

Reklama

Ako každý mladý dzedzinár, i Jakub Tomiš bol sklamaný, že v Dolnom Lopašove sa nič nedeje, máločo sa tu dá robiť a ako prvý lamentoval nad pasivitou ľudí. Po čase si však uvedomil, že treba vziať iniciatívu do vlastných rúk a začal rozmýšľať, ako miesto nadávania a vyčkávania svojej dedine pomôcť. Spolu so Silviou a Klárou Jamrichovými vytvorili operačný tím za lepší Dolný Lopašov.

„Snažíme sa aspoň nejako prispieť k tomu, aby boli ľudia na svoju obec hrdí,“ tvrdí Jakub a dodáva: „Narodiť sa v maličkej dedine je pre mladého človeka, stretávajúceho sa s kamarátmi z mesta, frustrujúce. Keď si ale uvedomí, že ak bude sám prispievať k tomu, aby bola tá dedina lepšia, tak taká aj naozaj bude.“

Reklama

Mladí Lopašovčania s malými dušičkami založili webstránku, ktorá je virtuálnou zbierkou historických fotografií obce, jej obyvateľov, premien a života v nej. Po pár dňoch neverili vlastným očiam, stránka mala tisíce prezretí, komentáre k fotografiám pribúdali a takisto i nové zábery a pochvalné odkazy.

Jakub úspech nadšene komentuje: „Najviac ma však potešilo, keď mi nezávisle na seba viacerí ľudia priznali, že nedeľné popoludnie trávili so svojimi starými rodičmi pri počítači prezeraním fotiek, spomínaním na zážitky z mladosti.“

Zaujímavé fotografie sa dočkajú aj výstavy. Tá bude jedným z hlavných bodov programu kultúrneho Lepšieho víkendu, ktorý aktivisti chystajú na koniec novembra. Skvelá akcia má nabitý program, chystá sa už mesiace. Na obyvateľov Lopašova čaká premietanie vzácneho dokumentu o ich rodnej dedine natočeného v 60. rokoch i súčasných filmov.

Zo susednej Chtelnice sa predstaví divadlo OCH, súčasťou bude aj prezentácie, o cestovaní či o kríze. V kultúrnom dome v Dolnom Lopašove sa bude hrať, spomínať, jesť, maľovať aj zabávať. Program vtesnaný do dvoch dní myslel na malých, veľkých, mladých i starých.

„Je to ukážka toto, čo by sme tu chceli pravidelne robiť,“ hovorí Silvia Jamrichová. V rámci tohto víkendu chcú organizátori tiež sprevádzkovať knižnú búdku – verejnú knižničku inšpirovanú projektom Ďakujem, sused.

Všetky udalosti sú absolútne zadarmo. Financie získali nadšenci pomocou fondov EÚ, obce a prekvapivo úspešnej verejnej zbierky. Okrem toho ponúkajú ľudia aj svoju aktívnu pomoc. A to si Jakub cení najviac. Silvia, spoluorganizátorka projektu, pritakáva: „Doteraz boli zvyknutí počúvať všetky možné alternatívy ako to nejde.

A pri tom stačí tak málo: chuť, entuziazmus a ochota spraviť niečo pre druhých. Radi pomôžeme každému, kto príde s dobrou myšlienkou. Pretože ono SA TO DÁ!“

Lepší víkend v Dolnom Lopašove štartuje 29. novembra. Ste srdečne pozvaní!

Činnosť iniciatívy môžete sledovať na Facebooku.

Text: Tlačová správa/Lívia Gažová

Populárne články