Connect with us

Kultúra

Braňo Jobus: Knižkami a festivalom si plním sny

Published

on

Reklama

Blízko stredu sveta a vesmíru, pri Kruhovke odštartoval 12. júla koncertom Art music orchestra festival Vrbovské [singlepic id=1906 w=320 h=240 float=left]vetry. Branuško Jobus sa okamžite po návrate z Pohody premenil z moderátora na organizátora a spolu s Whiskym zo Slobodnej Európy a Martinom Višňovským z Chikilikitua pripravili pre Vrbovčanov týždeň koncertov, diskusií a premietaní.

Na Pohode pokrstil Jobus svoju najnovšiu knihu Muflón Anciáš a pokrstí ju opäť, 17. júla uprostred popoludňajšieho programu Vrbovských vetrov. Počas literárnej diskusie s Dadom Nagyom, ktorá sa uskutočnila v utorok 13. júla predstavili publiku Anciáša i leporelo Na výlete do vesmíru, vydavateľskú prvotinu Agentúry Pohoda.

Reklama

„Prišiel za mnou Miško Kaščák, že Branuško napíš leporelo!“ hovorí autor knižky pre najmenších. Nápadu predchádzalo jeho detské ilustrované dielo s názvom Šesťdesiattisíc krížov, ktoré nedopatrením skončilo v koši. Za vydaním útlej knižky bola recesia, ale aj Kaščákova túžba splniť kamarátovi sen.

[singlepic id=1902 w=320 h=240 float=right]Vydanie leporela sa však stále posúvalo a jeho autor sa zatiaľ stal plodným spisovateľom. Po úspešných Láskavých rozprávkach z roku 2007 napísal fiktívny cestopis Až na vrchol, nasledovali Zázračné rozprávky a  Muflón Anciáš. Ten jedného dňa vybehne omylom z domu v teplákoch a zistí, že môže precestovať celý svet a nemusí sa za svoje oblečenie hanbiť. „Ja keď som to hodil do tej knižky, pre mňa ten mindrák s teplákmi skončil, Dadenko,“ povedal Jobus Dadovi Nagyovi počas besedy.

Reklama

Hlavný hrdina zistí, že najväčším potešením je robiť radosť druhým. „Normálne sa vláme do bytu, neukradne, ale donesie. Jánošík je oproti tomu nič, lebo ten rozdával nakradnuté. Anciáš si našporí!“ hovorí autor.  Zdá sa, že so svojim hrdinom má spoločné viac, než záľubu nosiť tepláky.

[singlepic id=1900 w=320 h=240 float=left]Potešiť ostatných, ale aj samých seba – to je cieľom organizátorov Vrbovských vetrov. „Hlavná vec, že sa stretneme, a hotovo,“ rozhovoril sa o festivale jeho zakladateľ a pokračoval: „Hlavne je to o snoch. Plním si sny tým, že sem pozvem skupinu, ktorú som ako decko počúval. (…) Napríklad v piatok príde Richard Schuefler. To je jeden z najlepších basgitaristov na svete.“

Text a foto: Martin Palkovič

[nggallery id=64]

Populárne články