Connect with us

Kultúra

Black and White – Labutie jazero inak

Published

on

Reklama

Dom umenia Piešťany bude vo štvrtok 14. júna hostiť Balet Národného divadla Brno, ktorý uvedie Black and White. Ide o  moderne spracovanú verziu Labutieho jazera, teda vlajkovej lode klasického repertoáru. Predstavenie je súčasťou 63. music festivalu Piešťany.

Balet Národného divadla z Brna zožal s Labutím jazerom veľký úspech v mnohých krajinách sveta. Ide o pokus priblížiť toto dielo mladšej generácii pohľadom z iného uhla, popretím všetkých tradícií a vizuálnym pretvorením Labutieho jazera ako takého.

Reklama

V klasickom spracovaní baletu sú dominantné postavy balerín ( hlavná dvoj úloha Odetta – Odília), ide teda hlavne o výpoveď ženského elementu. V tejto verzii ponúkajú umelci pohľad na Labutie jazero cez hlavnú postavu, princa Siegfrida, ktorý prechádza zložitou životnou situáciou spojenou s liečbou ťažkého ochorenia – rakoviny.

Niekedy stačí sekunda – a život sa prevráti naruby. Siegfried hľadá sám seba v kráse nežného a takmer dokonalého tvora, akým je labuť. Rovnako ako princ v klasickej verzii príbehu, i on stojí pred voľbou. Biela a čierna … Je biela farba naozaj taká nevinná, alebo je ďaleko nebezpečnejšia ako čierna? Niektoré kultúry považujú čiernu za oveľa predvídateľnejšiu ako bielu … ide o to, ako veci vidíme: možno paradoxne práve to čierne nám oveľa viac pomáha uvedomiť si naše smerovanie.

Reklama

Peter Iljič Čajkovskij – hudba
Mário Radačovský – choreografia a réžia

Hlavné úlohy:
IVONA JELIČOVÁ – Čierna labuť
EMILIA VUORIO – Biela labuť
ARTHUR ABRAM – Princ
MARTIN SVOBODNÍK – Rotbart

Ďalej účinkujú taneční sólisti a zbor Baletu NdB

TS Foto:  Národní divadlo

Populárne články