Connect with us

Kultúra

Banášov Velestúr vraj spája oba Kódy

Published

on

Reklama

Svoju novú knihu Velestúr prišiel predstaviť spisovateľ Jozef Banáš piešťanským čitateľom vo štvrtok 11. júna. Prezentácia sa však nakoniec zmenila na akúsi filozofickú prednášku o náboženstve, mystike, politike i láske a prierez celou autorovou tvorbou.

Návštevníkom v Piešťanskom informačnom centre Jozef Banáš vysvetlil, že v tomto roku má za sebou už viac ako 60 podobných podujatí, nie kvôli predaju kníh, ale pretože rád debatuje s divákmi na témy, ktorým sa venuje aj vo svojich dielach.

Reklama

 

Do každého z nich pritom vkladá svoje osobné skúsenosti, ako aj námety, ktoré prináša život. Napríklad vo svojom románe Idioti v politike zaznamenal mnohé zo svojho pôsobenia v slovenskom parlamente. Zážitky z ciest do Indie zasa premietol do mystických príbehov Kód 9 a Kód 1, ktoré sa podľa neho akoby spojili v novom románe Velestúr.

Reklama

Pri jeho tvorbe sa inšpiroval životom speváka Daniela Landu a názvom vrchu v Kremnických horách, na ktorom sa nachádza nápis v runovom písme.

Hoci sa vedú polemiky o pravosti nápisu, aj to je podľa Banáša súčasť života a slobody viery – ak niečomu veríme, dávame tomu význam.

IMG_5403

Spisovateľ hovoril tiež o viere v Boha, Ježiša či o najvyššej hodnote, ktorou je láska ako aj o kontroverzných názoroch na náboženstvo či politiku, prezentované v jeho knihách. Práve tie niektorým ľuďom z radov cirkevných hodnostárov či politických funkcionárov neboli po vôli a zaznamenal aj snahu o ich dementovanie. Aj preto sa rozhodol, že jeho ďalšie dielo sa bude volať Dementi – nie ako označenie osôb, ale vo význame poprenia. Nemá však v pláne popierať, skôr potvrdzovať pravdu…

IMG_5404Súčasťou podujatia bola i debata s návštevníkmi a autogramiáda.

-ad-

Populárne články