Connect with us

Kultúra

Balneologické múzeum predĺžilo úspešnú výstavu o Veľkej vojne

Published

on

Reklama

Tento rok si pripomíname 100. výročie vypuknutia 1. svetovej vojny, alebo „Veľkej vojny“, ako ju volali súčasníci až do roku 1939. Do spomienkových akcií sa zapojili stovky inštitúcii na celom svete, medzi nimi aj Balneologické múzeum v Piešťanoch sprístupnením výstavy „Inter arma silent Musae“ – Keď rinčia zbrane mlčia múzy 1914 – 1918.

Piešťanské zvony idú do vojny (zbierka BM)Piešťanské zvony idú do vojny  (zbierka BM)

Reklama

REKLAMA

kia akcia

Reklama

Výstava bola sprístupnená 29. júla, teda na deň presne sto rokov od začatia priamych bojových operácii (ostreľovanie srbského územia rakúsko-uhorskými riečnymi delovými člnmi). Trvanie výstavy bolo pre veľký záujem predĺžené ešte o jeden týždeň – do 19. októbra

Prvá svetová vojna zasiahla výrazne do života každej rodiny na Slovensku. Do rakúsko-uhorskej armády bolo z územia Slovenska zmobilizovaných vyše 400-tisíc mužov vo veku od 18 do 50 rokov. Takmer 70-tisíc ich padlo a približne rovnaké množstvo ostalo trvalo zmrzačených. Z Piešťan rukovalo na fronty vyše 1000 mládencov a mužov. 175 z nich sa domov už nevrátilo a stovky utrpeli zranenia alebo ostali s trvalými následkami. Čo sa týka strát na životoch z radov Slovákov, vyžiadala si 1. svetová vojna niekoľkonásobne vyššie straty ako 2. svetová vojna. Tieto smutné udalosti si pripomína aj výstava v Balneologickom múzeum.

Na výstave môže návštevník vidieť unikátne a doteraz nikde nepublikované originálne fotografie z frontov i zázemia, vzácne fotografie liečby vojakov v piešťanských kúpeľoch, pamätné fotografie vojakov zo súkromných archívov ľudí z Piešťan a okolia, ktorí ich ochotne poskytli na výstavu aj s bližšími informáciami. Návštevník sa môže začítať do zaujímavých autentických denníkov a spomienok účastníkov vojny ako aj prezrieť ukážky chladných a palných zbraní, používaných na frontoch 1. svetovej vojny,  ukážky munície, vojnové pohľadnice,  mapy a dokumenty, pamätné predmety, vojnové suveníry vyrábané vojakmi na frontoch,  vojnovú propagandistickú tlač a pod. Na výstave sa návštevník dočíta, ako zasiahlo vypuknutie vojny do života obyvateľov Piešťan a aký dopad mala vojna aj na piešťanské kúpele.

Výstavu ju možné si prehliadnuť ešte do nedele 19. októbra vo výstavných priestoroch Balneologického múzea v Piešťanoch vo Vile Liske na Štefánikovej č. 1, v pracovných dňoch od 8.00 do 16.00 a v nedeľu od 13.00 do 17.00 h.

Text a foto: Tlačová správa Balneologického múzea

Obsluha plameňometu v zákope (archív M.Hüttla)

Obsluha plameňometu v zákope (archív M. Hüttla)

Evidencia padlých v boji (zbierka BM)Evidencia padlých v boji (zbierka BM)

 

V r.-u. zákopoch (archív M.Lietavovej)

V r.-u. zákopoch (archív M. Lietavovej)

Mládenci z Moravian idú do vojny (archív B.Vavrovej)

Mládenci z Moravian idú do vojny (archív B. Vavrovej)

Piešťanci v plnej poľnej pred odchodom na front (archív A.Vráblovej)Piešťanci v plnej poľnej pred odchodom na front (archív A. Vráblovej)

 

Populárne články