Connect with us

Kultúra

Alexander Dubček na piešťanskom letisku

Published

on

Reklama

Do kín už o pár dní prichádza film Dubček. Distribučná premiéra je naplánovaná na 19. apríla. Tvorcovia postupne pridávajú informácie, o nakrúcaní, pričom včera zverejnili oficiálne snímky z minuloročného nakrúcania na piešťanskom letisku. Film Dubček, ktorí vznikol v spolupráci RTVS a Filmpark Production je prvým hraným filmom o slovenskom politikovi a štátnikovi Alexandrovi Dubčekovi.

„Trvalo to krátko. Eufória z pocitu slobody, viera, že sa napravia chyby minulosti, presvedčenie, že sa Československo zmení na demokratickú krajinu a ľudia budú slobodní. Na čele mnohých významných spoločenských zmien stál koncom 60-tych rokov 20. storočia Alexander Dubček. Charizmatický štátnik s dobráckym úsmevom, ktorý vzbudzoval v ľuďoch nádej, že začnú konečne slobodne dýchať. Lenže to, čo Dubček mienil, Brežnev rýchlo zmenil. 21. augusta 1968 vtrhli do Československa vojská piatich armád Varšavskej zmluvy a demokratizačný proces v našej krajine definitívne pochovali,“ takto začínajú tvorcovia úvod filmu k o A. Dubčekovi.

Reklama

Pod režisérskou taktovkou Laca Halamu sa v ňom predstavia Adrian Jastraban, Táňa Radeva, Vladimír Hrabal, Jiří Zapletal, Radoslav Šopík, Peter Trník, či Ivo Novák. Scenár napísali Viliam Klimáček a Ľuboš Jurík.

Film v Piešťanoch budete môcť vidieť hneď v deň distribučnej premiéry, teda vo štvrtok 19. apríla o 17,30 a 20,00 hodine v kine Fontána.

Reklama

Takto vyzeralo počas nakrúcania na piešťanskom letisku a vo Vojenskom historickom múzeu, viac fotiek na FB Film Dubček:

 -red- Foto: https://www.facebook.com/filmdubcek/

Populárne články