Connect with us

Kultúra

Aféry maharadžov v Piešťanoch: luxus a samovražda

Published

on

Reklama

Plejádu svetových osobností, ktoré navštívili piešťanské kúpele predstavuje výstava inštalovaná v hoteli  Thermia Palace a kúpeľnom dome Irma. Otvorili ju 13. apríla za účasti veľvyslanca Indie, ktorý pokrstil najnovšiu knihu Balneologického múzea Maharadžovia v Piešťanoch.

[singlepic id=28207 w=320 h=240 float=right]Celebrity navštevovali Thermiu počas celej jej storočnej histórie. Začalo to stretnutím troch cisárov, ktorí tu v roku 1917 rokovali o pokračovaní vojny. Zlatá éra však nastala v medzivojnovom období. Ako píše dobová tlač: „najbohatší indickí maharadžovia si podávajú v piešťanských hoteloch kľučky.“

Reklama

„Piešťanské kúpele boli v tej dobe v porovnaní s inými zahraničnými kúpeľmi na svetovej úrovni. Prvou misiou bol osobný doktor jedného maharadžu, ktorý prišiel mapovať kúpele v Európe a Piešťany navštívil ako bežný hosť. Nepovedal kto je a skúšal procedúry a služby,“ vysvetlil Andrej Bolerázsky, autor knihy Maharadžovia v Piešťanoch. Zo všetkých európskych kúpeľov odporučil svojmu pánovi práve tie piešťanské a tak sa začala invázia maharadžov, ktorá vyvrcholila v roku 1937, keď veľa z nich cestovalo do Európy na korunováciu anglického kráľa.

REKLAMA

Reklama

Andrej Bolerázsky pripomenul, že exotické návštevy zaujímali aj vtedajšiu tlač. Keďže už fungoval bulvár, písalo sa najmä o luxuse, ktorý ich obklopuje, ale aj o rôznych aférach: „Samovražda jednej dievčiny, ktorú našli utopenú vo Váhu sa spájala s jedným maharadžom. Mal jej navrhnúť sobáš a chcel ju zobrať do Indie, ale potom odišiel a nechal jej 10-tisíc korún a list na rozlúčku.“

Kniha, ktorú vydalo Balneologické múzeum je plná dobových dokumentov – textov i fotografií, a dokresľuje obraz Piešťan v medzivojnovom období. Kari korením a piešťanskou liečivou vodou ju pokrstili indický veľvyslanec Rajiva Misra, riaditeľ kúpeľov Klaus Pilz a autor Andrej Bolerázsky.

Výstava, ktorá bude v priestoroch Thermie a Irmy prístupná verejnosti do 12. júla sa venuje aj ďalším osobnostiam. Rozpráva ich príbehy, prezentuje dobové fotografie alebo ich podpisy z pamätných kníh. Ako informovala Lucia Bilčíková z marketingu kúpeľov nasledujúce dve výstavy budú venované kúpeľnej liečbe a gastronómii, spoločenskému dianiu i móde.

[nggallery id=1571]

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články