Connect with us

Kultúra

64. music festival Piešťany otvoria fanfáry a Lúčnica

Published

on

Reklama

Piešťany hostia 64. ročník music festival Piešťany. Otvárací galavečer s úvodnými fanfárami sa uskutoční v predvečer Otvorenia letnej kúpeľnej sezóny 31. mája. Nasledovať bude vystúpenie Umeleckého súbor Lúčnica s programom Z tvorby prof. Štefana Nosáľa.

Program úvodného festivalového dňa odštartuje vernisáž výstavy Dajme hudbe šancu. Tá predstaví tvorbu tridsiatky maliarov, grafikov, sochárov a sklárov z desiatich krajín Európy a USA. Naplánovaná je na 18:00 h.

O 19-tej zaznejú Slávnostné fanfáry Corni di Bratislava na terase Domu umenia. Nasledovať bude vystúpenie súboru Lúčnica. Predstavia sa Tanečný súbor so svojimi sólistami, Orchester a Ľudová hudba Lúčnice pod vedením primáša Martina Sleziaka a Spevácka skupina Lúčnice.

Reklama

„Hlavným poslaním Umeleckého súboru Lúčnica je starať sa o uchovávanie a rozvoj našich národných tradícií. Je to práca náročná, ale aj mimoriadne krásna. Veď tradícií, ktoré sú spojené s umeleckými prejavmi, môžeme na našom území nájsť stále mnoho. Temperamentné tanečné i vokálne prejavy našich predkov boli súčasťou bežného života pri činnosti, ako bol zber úrody, pranie bielizne, oslavy dožiniek, fašiangov, svadobných hostín, alebo duchovných sviatkov. Práca a pieseň jednoducho odjakživa napĺňali a stále napĺňajú zmysel nášho života. Človek je prácou živý a tanec, hudba i pieseň, ako tvorivé počiny, ho zušľachťujú a pomáhajú mu ten život skrášľovať,“ hovorí Marián Turner,  generálny riaditeľ Umeleckého súboru Lúčnica.

„Vychádzajúc z bohatých umeleckých tradícií nášho ľudu, z prostredia roľníckeho, pastierskeho i remeselníckeho, sa chceme týmto myšlienkam priblížiť v scénickom tvare vystúpenia. Divákom prinášame   výber z najúspešnejších tanečných choreografií z tvorby profesora Štefana Nosáľa (1927 – 2017), dlhoročného umeleckého šéfa Lúčnice, ktorého nedožité 91 narodeniny si v tomto roku s úctou pripomíname,“ dodáva M. Turner.

Reklama

-red-

Populárne články