Connect with us

Kultúra

14. ročník Cinematiku predstaví takmer sto filmov. Predpredaj je rekordný

Published

on

Reklama

Medzinárodný filmový festival Cinematik otvára svoj štrnásty ročník už 10. septembra. Jeho návštevníci sa tento rok môžu tešiť spolu až na 96 atraktívnych filmových titulov v desiatich programových sekciách. Osemdesiatpäť snímok z jeho programu bude celovečerných a mnohé z nich slovenskí diváci uvidia na veľkom plátne úplne po prvýkrát. Festival sa bude odohrávať na svojich tradičných piešťanských dejiskách, no pribudnú k nim aj nové a nevšedné priestory, v ktorých ste ešte filmové projekcie určite nezažili. Festival sa tento rok zaznamenáva rekordný predpredaj akreditácií.

Programová sekcia Free Zone statočne odoláva žánrovým aj ideovým škatuľkám. Prináša však viac než zaujímavý výber snímok všetkých žánrov a rôznorodého geografického pôvodu, no a pozýva divákov aj na filmové zážitky so špeciálnym načasovaním či v netradičných kulisách.

Reklama

Dokumentárne filmy v nej zastúpi oceňovaná americko-britská snímka Three Identical Strangers (Traja blízki neznámi, 2018). Režisér a scenárista Tim Wardle v nej zachytil bombastický skutočný príbeh identických trojčiat, ktoré boli rozdelené hneď po pôrode, len aby sa po dvadsiatich rokoch zhodou okolností opäť stretli. Film o ich neuveriteľnom osude plný tých najnepravdepodobnejších náhod a zvratov získal špeciálnu cenu poroty na festivale Sundance.

K ďalším dokumentárnym filmom v tejto sekcii patrí úchvatný cinematický výlet do európskych lesov Les Saisons (Príbeh lesa, 2015) Jacquesa Perrina a Jacquesa Cluzauda. Ale tiež aktuálna domáca snímka Neverili SME (2019), ktorá autenticky zachytáva, ako vyzerala návšteva zanietených konšpirátorov v redakcii jedného z najväčších slovenských denníkov.

Reklama

Posledný menovaný film sa bude premietať v jedinečných priestoroch piešťanskej Starej elektrárne. Rovnako ako post-apokalyptická miniséria Petra Bebjaka Škvrna (The Spot, 2019) alebo kultový horor Seana S. Cunninghama Friday the 13th (Piatok trinásteho, 1980), ktorý bude uvedený, celkom príznačne, práve v piatok 13. septembra. Jedinečnú atmosféru sľubuje aj špeciálne premietanie notoricky známej bankovej drámy Dog Day Afternoon (Psie popoludnie, 1975) Sidneyho Lumeta, ktoré sa uskutoční v industriálnych priestoroch nového kultúrneho centra Arta v budove niekdajšieho Figara.

Doženiete aj oskarové resty

Divák v sekcii Free Zone dostane tiež šancu dohnať svoje oscarové resty vďaka premietaniu dvoch z najúspešnejších snímok minulého roka podľa amerických filmových akademikov: držiteľa ceny pre najlepší film Green Book (Zelená Kniha, 2018) Petra Farrellyho a víťaza Oscara za najlepší adaptovaný scenár BlacKkKlansman (2018) Spika Leeho. Príjemný americký mainstream prináša aj nostalgický režijný debut Jonaha Hilla Mid90s (Deväťdesiate, 2019) a hereckými hviezdami nabitá krimi-komédia Going in Style (Vo veľkom štýle, 2017) Zacha Braffa.

Špičku európskeho filmového umenia bude v sekcii Free Zone reprezentovať hviezdne obsadená dráma Kursk (2019) Thomasa Vinterberga; mysteriózny švédsko-americký horor Midsomar (Slnovrat, 2019) Ariho Astera; kostýmová historická dráma z prostredia monarchie Mary Queen of Scots (Mária, kráľovná škótska, 2018) režisérky Josie Rourke; alebo tiež vtipne anti-materialistická nemecká komédia 100 Dinge (100 vecí, 2018) Floriana Davida Fitza.

Premiéry nových titulov z dielne svetových filmárskych es, súťaž ambicióznych počinov domácich dokumentaristov, tematické aj geograficky príbuzné prehliadky toho najzaujímavejšieho, najpodnetnejšieho a najúspešnejšieho, čo sa v kinematografii (nie len) za posledný rok urodilo.

Medzinárodný filmový festival Cinematik je miestom, kam chodia fanúšikovia dobrých filmov načerpávať nové zážitky a poznatky, ale je tiež dôležitým dejiskom stretnutí, workshopov a networkingu pre samotných filmárov. Ani tento rok na ňom nebude núdza o zaujímavých hostí, ako je portugalský filmár João Pedro Rodrigues, katalánsky režisér Alberto Sciamma, švajčiarsky dokumentarista Mischa Hedinger, kolumbijský dokumentarista Manuel Correa a ďalší.

Pestrým výberom premietaných filmov Cinematik iste neurazí žiaden filmový vkus a preferencie. V exkluzívnej slovenskej premiére festival tento rok uvedie rovných 40 filmov a až 62 zo snímok v jeho programe dosiaľ nebolo uvedených v slovenskej kinodistribúcii. Medzi premiérami je aj otvárací film festivalu Where’d You Go Bernadette (Kam si zmizla, Bernadette, 2019) Richarda Linklatera s oscarovou Cate Blanchett. Ale napríklad tiež nová inscenácia Nero a Seneca (2019) z produkcie RTVS, ktorá na pozadí historických reálií antického Ríma odhalí až prekvapivo nadčasové a aktuálne spoločensko-politické nešváry.

Svoj zatiaľ posledný film O Ornitólogo (The Ornitologist / Ornitológ, 2016) na festivale osobne uvedie João Pedro Rodrigues a v sekcii Rešpekt budete môcť vidieť všetkých 5 celovečerných filmov z jeho filmografie. Ten, v kom prebudia chuť lepšie porozumieť prostrediu, z ktorého tento pozoruhodný filmár pochádza, by si určite nemal nechať ujsť ani sekciu Pod lupou. Ponúkne totiž ďalších osem pokladov súčasnej portugalskej kinematografie.

V polnočnej sekcii Za hranicou kultu si Cinematik posvieti na čarodejnice v ikonickej Suspirii (1977) Daria Argenta, ale aj v novinke Petra Stricklanda In Fabric (Také krásne šaty, 2019). Optimizmus divákom do žíl vlejú snímky v pozitívne vyladenej sekcii Nádej – bude medzi nimi aj čerstvá novinka Wernera Herzoga Family Romance, LLC (2019).

V novom dramaturgickom výbere Žiť znamená zabúdať sa predstavia snímky, ktoré približujú fenomény kolektívnej pamäte a historickej manipulácie – napríklad African Mirror (Africké zrkadlo, 2019) Švajčiara Mischu Hedingera. Sekcia Cesty slávy zase bude koncentrovaným výberom z najprestížnejších svetových festivalov – nebudú v nej chýbať ani víťazi najcennejších Paliem z tohtoročného Cannes – kórejská komédia Gisaengchung (Parasite / Parazit, 2019) a novinka bratov Dardennovcov Le Jeune Ahmed (Young Ahmed / Mladý Ahmed, 2019).

No a neodmysliteľnou súčasťou Cinematiku sú aj súťažné sekcie. V Meeting point Europe sa o festivalovú trofej uchádza výber toho najlepšieho z európskej hranej kinematografie za posledný rok – napríklad aj britský autobiografický film Joanny Hogg The Souvenir (2019) alebo mysteriózna francúzska dráma Bertranda Bonella Zombi Child (2019). Cinematic.doc je zase súťažná prehliadka vrcholov domácej dokumentaristiky – za všetky tituly v nej spomeňme aspoň film Skutok sa stal (2019) Barbory Berezňákovej, ktorý bude mať na Cinematiku svoju svetovú premiéru.

14. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik sa uskutoční v dňoch 10. až 15. septembra 2019 v Piešťanoch.

TS Cinematik Foto: Cinematik

Populárne články