Úvod Koktail Vedecká kaviareň prinesie cenné informácie o strukovinách

Vedecká kaviareň prinesie cenné informácie o strukovinách

REKLAMA
Mlyny

Jesenná vedecká kaviareň v Piešťanoch, ktorá je naplánovaná vo štvrtok 26. októbra o 16.30 hodine v Art Jazz Gallery Kursalonu, prinesie zaujímavé informácie a diskusiu o strukovinách. Dozvedieť sa môžete napríklad o rôznorodosti ich semien, význame pre zdravie človeka, ale aj o tom, prečo ich treba uchovávať v Génovej banke Slovenskej republiky ako národné bohatstvo. Hosťom vedeckej kaviarne bude Michaela Benková poverená vedením tejto jedinečnej banky a dlhoročná vedecká pracovníčka NPPC – Výskumného ústavu rastlinnej výroby v Piešťanoch v oblasti genetických zdrojov. Podujatie je súčasťou projektu Veda v CENTRE, je určené pre širokú verejnosť a vstup je voľný.

Fazuľa, hrach, šošovica, cícer, hrachor, bôb či sója… ešte pred niekoľkými desiatkami rokov sa na Slovensku konzumovali veľmi často, najmä vo forme polievok a prívarkov. Nie každý si mohol dovoliť denne konzumovať mäso, preto boli vítaným zdrojom bielkovín, potravinovej vlákniny, minerálnych látok, vitamínov a mnohých iných benefitných fytochemikálií. Potom však nastalo obdobie, kedy sme začali uprednostňovať modernejšie potraviny a strukoviny sa z našich stolov vytrácali. Dnes sa k strukovinám vraciame. Sú výživné, chutné, pripraviť sa dajú na množstvo spôsobov. Naklíčené ich dokonca môžeme konzumovať aj takmer surové. A sú zdravé.

Domoss Kuchyne Vian 2019
Domoss Kupelne Viano 2019

Je dokázané, že pravidelná konzumácia strukovín upravuje krvný tlak a kontroluje hladinu cukru v krvi. Význam strukovín podporilo v minulom roku dokonca aj Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov, ktoré rok 2016 vyhlásilo za Medzinárodný rok strukovín so sloganom: „Výživné zrná pre trvalo udržateľnú budúcnosť.“ V Génovej banke SR je spolu uložených 4273 semenných vzoriek genetických zdrojov strukovín zo 16 druhov, z čoho je v základnej kolekcii uložených 955 vzoriek a v aktívnej 3318 vzoriek, aj keď záujem o pestovanie strukovín na slovenských poliach je diskutabilný a má, žiaľ, skôr klesajúcu tendenciu.

Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum – Výskumný ústav rastlinnej výroby v Piešťanoch organizuje v spolupráci s Národným centrom pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti pri CVTI SR v Bratislave, v rámci Týždňa vedy a techniky 2017 a cyklu stretnutí s osobnosťami vedy a techniky pri káve, vedeckú kaviareň pod názvom „Veda v CENTRE“.

-inf-

REKLAMA