Connect with us

Koktail

Staré odrody jabĺk ožijú pod rukami piešťanských hoteliérov

Published

on

Reklama

Vo štvrtok 20. novembra na Hotelovej akadémii Ľudovíta Wintera v Piešťanoch budú rozvoniavať jablká. A nie hocaké, ale staré odrody, ktoré sú ohrozené vymiznutím z krajiny. Ide o mikroprojekt Sokratovho inštitútu s názvom Staré sorty sú in, jeho študentky Andrey Uherkovej. Snaží sa ním zvýšiť povedomie o využívaní starých odrôd ovocia v kuchyni.

jablka

Reklama

V ranných hodinách bude teda skupina 12 študentov pripravovať na predmete Technológia výroby jedál sladké dezerty ako jablkové ruže, šamrole, tortu či linecké koláče, ale aj slané jablčné čatní, ako omáčku k bravčovému mäsu. Použijú sa staré odrody ´Boskoopské´, ´Smiřické vzácne´ alebo ´Jonathan´. Cez veľkú prestávku od 10:30 budú jedlá vystavené pred školskou jedálňou. Okrem nich tu bude aj výstava spojená s ochutnávkou viac ako 30 starých a krajových odrôd jabĺk a hrušiek, nájdených v Bielych Karpatoch. Koštovať sa bude tiež jablčný staro-odrodový mušt. Podujatie nadväzuje na prednášku spojenú s ochutnávkou odrôd, ktorá sa konala 3.11 na pôde školy a zúčastnilo sa jej 31 študentov.

Staré a krajové odrody miznú z našich záhrad a voľnej krajiny. Spektrum komerčne pestovaných odrôd je veľmi malé, čím prichádzame jednak o kultúrnu odrodovú diverzitu, ako aj o chute a tradície, viazané na jablká a hrušky. Ich využitie v kuchyni môže napomôcť k ich zachovaniu a zároveň obohatiť kuchyňu o nové chute. V súčasnosti je komerčne dostupných len zopár odrôd, ktoré majú jednoduché, sladké chute. Objavenie rôznych vôní, korenistých či kyslastých chutí, konzistencií dužiny a vhodnosti starých odrôd pre to-ktoré spracovanie študentmi hotelových akadémií či kuchárkami môže napomôcť tomu, aby tieto odrody neupadli do zabudnutia. Mikroprojekt ´Staré sorty sú „ín“ ´ k tomu smeruje, pričom vyzdvihuje zdravé, chemicky neošetrené ovocie z blízka, lokálnu spotrebu a potravinovú sebestačosť.

Reklama

Sokratov inštitút je dvojsemestrálne doplnkové štúdium pre slovenských vysokoškolákov, ktoré realizuje organizácia Živica. Projekt vznikol preto, aby vytváral podmienky pre rozvoj mladých ľudí, ktorí sa neboja na sebe pracovať, niesť zodpovednosť za svoje rozhodnutia a ísť si za svojou víziou. Každý študent okrem absolvovania workshopov s lektormi so Slovenska a zahraničia realizuje aj vlastný mikroprojekt. Viac na www.sokratovinstitut.sk.

Text: Tlačová správa

Populárne články